Navigacija
Viber X logo

Stipendije CEEPUS mreže

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

U okviru Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS III) otvoren je poziv za prijave studenata i akademskog osoblja za razmjene.

Rok za prijave za zimski semestar akademske 2024/2025. godine je 15. juni 2024. godine, a za ljetni semestar 30. oktobar 2024. godine, uz napomenu da je prijave moguće podnijeti i nakon navedenih rokova, ali isključivo uz prethodne konsultacije sa lokalnim i državnim koordinatorima.

Studenti se mogu prijaviti unutar aktivnih mreža (Ready for Mobility i Umbrella), za kratkoročne (Short Term Student) ili semestralne (Student) razmjene, a kompletan proces prijave, evaluacije i dodjele stipendije vrši se isključivo putem onlajn sistema www.ceepus.info.

Nakon registracije profila, koju je aplikant dužan obaviti lično, potrebno je popuniti onlajn prijavu, te dobiti saglasnost lokalnog koordinatora na matičnoj instituciji, a zatim od državnog CEEPUS koordinatora, nakon čega se prijava šalje u zemlju domaćina radi finalne evaluacije.

Stipendije odobrava nacionalna CEEPUS kancelarija zemlje domaćina, nakon date saglasnosti lokalnog koordinatora na instituciji domaćinu.

Informacije o mrežama koje će biti aktivne u 2024/2025. godini i kojima je dodijeljen određeni broj mjesečnih stipendija za razmjenu, kao i o Umbrella mrežama (koje formalno imaju pravo učešća, ali im još nisu dodijeljeni stipendijski mjeseci), dostupne su na ovom linku.

Neke partnerske zemlje nude opciju prijave unutar Freemover kategorije za zimski semestar, dok sve zemlje nude određeni broj stipendija za ljetni semestar unutar ove kategorije. Freemover kategorija nudi mogućnost prijave pojedincima (studenti, doktorandi i nastavno osoblje) čiji fakultet/odsjek nije uključen u neku od aktivnih CEEPUS mreža, ali pripada nekom od partnerskih univerziteta (u Bosni i Hercegovini su to svi javni univerziteti). Prijava za Freemover je moguća od 1. jula do 30. novembra 2024. godine.

Dodatne informacije o ovom pozivu dostupne su ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14394/large_large_large_ceepus-01.png