Navigacija
Viber X logo

Dekan Škrbić na Globalnom zdravstvenom forumu u Kini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić učestvovao je na Trećoj konferenciji Globalnog zdravstvenog foruma u okviru Boao foruma za Aziju,  održanog u Pekingu od 16. do 18. jula 2024. godine.

Na konferencijama Foruma raspravlja se o najaktuelnijim temama iz oblasti zdravstva, sa fokusom na regionalne i međunarodne izazove, na zajednički rad na promociji razvoja zdravstvenog sektora, kao i pitanja zajedništva u službi budućnosti čovječanstva. Kako je objavljeno na inernetskoj stranici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, posebna pažnja posvećena je mentalnom zdravlju djece i omladine, međunarodnoj saradnji oko rijetkih bolesti, ranom otkrivanju i skriningu karcinoma, spremnosti za nove pandemije, zdravstvenoj politici u Africi, rizičnim faktorima za nezarazne bolesti, problemima starenja ljudske populacije i drugim pitanjima.

Inače, Globalni zdravstveni forum je platforma visokog nivoa za međunarodnu razmjenu u oblasti zdravstva koju je 2018. godine pokrenuo Boao forum za Aziju, kako bi se u dijalogu i saradnji povezali vlade, biznisi, akademska zajednica, istraživači i mediji. Među ovogodišnjim učesnicima su predstavnici gotovo svih azijskih zemalja, kao i predstavnici pojedinih evropskih i afričkih zemalja.

Tokom trajanja Foruma delegacija iz Republike Srpske, u kojoj su, pored dekana Škrbića, i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, te dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa sjedištem u Foči prof. dr Dejan Bokonjić, uspostavila je niz bilateralnih kontakata sa kompanijama i univerzitetima iz NR Kine. Tako su između ostalog uspostavljeni kontakti sa ,,Sinofarmom’’, Pekinškim medicinskim fakultetom i Pekinškim fakultetom za tradicionalnu medicinu, sa kojima je  dogovorena saradnja u vezi s mogućim istraživanjima i razmjenom kadrova.

Posjeta Kini za dekane dva fakulteta i za ministra Šeranića organizovana je uz podršku ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji prof. dr Siniše Berjana.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14523/dekan-skrbic-na-globalnom-zdravstvenom-forumu-u-kini-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14523/dekan-skrbic-na-globalnom-zdravstvenom-forumu-u-kini-01.JPG