Navigacija
Viber X logo

ETF dobio opremu za praćenje potrošnje električne energije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici banjalučke Agencije za razvoj preduzeća (Eda) uručili su 31. jula 2024. godine Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (ETF UNIBL) opremu za praćenje potrošnje električne energije koja se koristi u industrijskim preduzećima.

Donirana oprema sastoji se od senzora koji se instaliraju u proizvodnim pogonima preduzeća i omogućavaju praćenje utroška električne energije, te efikasnije upravljanje energijom, a vrijednost opreme je oko 8.000 KM.

Inače, riječ je o opremi nabavljenoj u okviru projekta ,,Unapređenje efikasnosti resursa naprednom digitalizacijom u proizvodnim MSPˮ, koji realizuje Agencija za razvoj preduzeća u partnerstvu sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Savjetom stranih investitora. Svakako treba naglasiti i to da je to projekat koji je  podržan u okviru projekta ,,Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegoviniˮ, a koji sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, a realizuje Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju /GIZ/.

Prodekan za naučnoistraživački rad Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Miloš Ljubojević istakao je da  će doniranu opremu fakultet koristiti u nastavnom procesu, naučnoistraživačkom radu i budućoj saradnji sa industrijskim preduzećima koja žele da unaprijede energetsku efikasnost.

Vođa projekta ,,Unapređenje efikasnosti resursa naprednom digitalizacijom u proizvodnim MSPˮ Goran Janković navodi da je u okviru navedenog projekta ovakva oprema postavljena u šest industrijskih preduzeća, čime je napravljen važan korak u procesu uspostavljanja sistema energetskog menadžmenta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14551/donacija_etf.png
  • /uploads/attachment/vest/14551/donacija_etf1.jpg