Navigacija
Viber X logo

Grantovi Evropskog istraživačkog savjeta

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePozivi za prijavu projekata

Evropski istraživački savjet (eng. European Research Council) usvojio je radni program za 2025. godinu i indikativni okvir poziva za grantove kojima ovo tijelo kao dio Horizont Evropa programa Evropske komisije obezbjeđuje finansiranje izvrsne nauke. Detaljan radni program dostupan je na linku.

U radnom programu su naznačene detaljne propozicije i indikativni vremenski okvir poziva za koje ovdje dajemo osnovne informacije:

Starter grant (eng. Starting Grant): Radi se o pojedinačnom i mobilnom grantu na koji konkurišu doktori nauka iz svih naučnih oblasti, a koji su doktorirali prije 2-7 godina. Grant traje pet godina, sa maksimalnim iznosom od 1,5 miliona evra i omogućava glavnom istraživaču da zaposli tim ljudi iz zemlje ili inostranstva u svrhu realizacije ideje u samoj zemlji domaćinu.
Otvaranje poziva: 10. juli 2024. godine. Rok za apliciranje: 15. oktobar 2024. godine.
Više informacija na linku.

Konsolidator grant (eng. Consoldiator Grant): Namijenjen je istraživačima sa značajnim istraživačkim postignućima i kojima je proteklo najmanje sedam, a najviše 12 godina od dana doktoriranja. Cilj granta je pružanje podrške vrhunskim vodećim istraživačima u onoj fazi karijere kada nastoje da konsoliduju svoj istraživački tim. Vodeći istraživači koji su aplikanti moraju da pokažu da je njihov istraživački prijedlog inovativan, ambiciozan i izvodljiv. Maksimalno trajanje projekata je pet godina, a visina granta je do 2 miliona evra.
Otvaranje poziva: 26. septembar 2024. Rok za apliciranje: 14. januar 2025. godine.
Više informacija na linku.

Napredni grant (eng. Advanced Grant): Radi se o pozivu za napredne naučnike koji imaju značajan uspjeh u karijeri u pogledu publikacija u posljednjih deset godina. Maksimalno trajanje projekata je pet godina, a visina granta do 2,5 miliona evra. Glavni istraživač, odnosno podnosilac aplikacije može formirati međunarodni tim za vrijeme trajanja projekta. U ovom programu osnovni kriterijum jeste izvrsnost i originalnost ideje, ili novitet pristupa određenoj naučnoj problematici.
Očekivani datum objavljivanja poziva: 22. maj 2025. godine. Rok za apliciranje: 28. avgust 2025. godine.
Više informacija na linku.

Prijave za grantove su moguće iz svih naučnih oblasti, a institucija-domaćin može biti naučno-istraživačka ustanova u BiH ili zemljama EU, te drugih zemalja pridruženih ovom programu.

Za dodatne informacije i podršku zainteresovani se mogu obratiti Centru za razvoj i podršku istraživanju UNIBL (crpi@unibl.org) i/ili nacionalnoj kontakt tački za ove grantove prof. dr Suzani Gotovac Atlagić na: suzana.gotovac.atlagic@unibl.org.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14506/large_Logo_ERC-a_za_objave__1_.png