Navigacija
Viber X logo

Otvoren Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini otvoren  je 23. avgusta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Centar su otvorili rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, prorektor Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke prof. dr Lei Tang, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić i direktor Inovacionog centra za razvoj biomedicinskih tehnologija Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Liang Džou.

Kako se moglo čuti na samoj ceremoniji otvaranja, a kojoj su prisustvovali i prorektor za materijalne i ljudske resurse našeg univerziteta prof. dr Dalibor Kesić i direktorka Konfucijevog instituta dr Ljiljana Stević, nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta i drugi gosti, riječ je o centru koji će raditi pri Centru za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta UNIBL i zapravo predstavlja ključnu platformu za saradnju u oblasti istraživanja i inovacija. Kroz rad Centra, biće prilike za obostrane posjete nastavnika, studenata i osoblja koji će raditi na naučnoistraživačkim projektima, između ostalog, uključujući mentorstvo kineskih profesora studentima na završnim radovima na drugom i trećem ciklusu studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin je rekao da je otvaranje ovog centra rezultat dobre saradnje sa Šangajskim univerzitetom za medicinu i zdravstvene nauke. Kako je rekao rektor, saradnja Univerziteta u Banjoj Luci sa vodećim univerzitetima u Kini se odvija dugi niz godina i to na obostrano zadovoljstvo, a kada je riječ o novootvorenom centru, po njegovim riječima, posebno je važan transfer tehnologija.

„Tokom naše prošlogodišnje posjete Šangajskom univerzitetu za medicinu i zdravstvene nauke vidjeli smo najnovija tehnološka rješenja posvećena unapređenju tretmana pacijenata u različitim kliničkim disciplinama. Očekujemo da ta tehnološka rješenja koja se već primjenjuju u zdravstvenim ustanovama u Kini budu dostupna na Medicinskom fakultetu UNIBL, odnosno na našim vodećim zdravstvenim ustanovamaˮ, naglasio je Gajanin.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir istakao je da će Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini biti regionalni centar za transfer tehnologija u oblasti medicine i zdravstvenih nauka. Budimir je rekao da je transfer tehnologija danas najvažnija stvar, naročito za zemlje u razvoju kao što je Republika Srpska.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić je istakao da će otvaranje Centra između ostalog unaprijediti razvoj medicine i zdravstva u Republici Srpskoj, primjenom svega onog što se u Kini već primjenjuje.

„Centar će doprinijeti razvoju tehnologija, razmjeni iskustava, ali i edukaciji zdravstvenih radnika, kako bismo pojačali naučni kapacitet naših institucija koje djeluju u oblasti medicineˮ, rekao je dekan Škrbić.

Prorektor Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke prof. dr Lei Tang izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da bude dio uspostavljanja jednog ovakvog centra.

„Ovo će biti dobra polazna tačka kada je riječ o obrazovanju kadrova, razmjeni iskustava, ali će unaprijediti i dalji razvoj saradnje dvije zemljeˮ, rekao je prorektor Tang.

Događaju je prisustvovao i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Milan Latinović, a koji je istakao da Ministarstvo aktivno radi na modernizaciji zdravstvenog sistema i to kroz izgradnju modernih bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, te kroz njihovo opremanje i nabavku najmodernije medicinske opreme. Po njegovim riječima, uvode se nove usluge u zdravstvu, te se vrši kontinuirana edukacija.

Inače, riječ je o Centru koji zajednički otvaraju Univerzitet u Banjoj Luci i Šangajski univerzitet za medicinu i zdravstvene nauke, a na osnovu Sporazuma o saradnji koji su 11. januara ove godine potpisali rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i rektor Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke prof. dr Vu Tao.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7369.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7370.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7371.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7372.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7373.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7374.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7375.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7376.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7377.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7378.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14607/IMG_7379.JPG