Navigacija
Viber X logo

Učenička konferencija ,,Materijali bez granicaˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studijski program hemija Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF UNIBL) organizator je učeničke konferencije „Materijali bez granicaˮ koja je zvanično otvorena 27. avgusta 2024. godine.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da konferencija ,,Materijali bez granicaˮ može da bude model koji se može primijeniti na svim fakultetima – na koji način obezbijediti sredstva i promovisati odgovarajuće studijske
programe.

,,Koristeći sredstva EU studijski programi se približavaju programima prirodnih nauka, prvenstveno hemije učenicima osnovnih, odnosno srednjih školaˮ, rekao je rektor Gajanin na otvaranju konferencije na PMF UNIBL.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir izjavio je da je ova konferencija pravi način da se promovišu nauka i studijski programi. On je naglasio da će Republika Srpska podržavati fundamentalne nauke na fakultetima.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta UNIBL prof. dr Radoslav Dekić rekao je da očekuje da će sadašnji učenici biti studenti ove visokoškolske ustanove na različitim studijskim programima, prvenstveno hemiji, kao i programima fizika, ekologija i drugim studijskim programima ovog fakulteta.

Vanredna profesorka Studijskog programa hemija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci dr Suzana Gotovac Atlagić navela je da je ovo treće izdanje učeničke konferencije na kojem mladi od 13 do 19 godina stiču znanja o nauci o materijalima, a posebno hemiji.

Inače, na ovoj trodnevnoj konferenciji učestvuju učenici iz šest škola – Gimnazija Banja Luka, Katolički školski centar Banja Luka, banjalučka Osnovna škola (OŠ) ,,Đura Jakšićˮ, OŠ ,,Mladen Stojanovićˮ Laktaši, Gimnazija Gradiška i OŠ ,,Jovan Dučićˮ Lamovita. Inače, konferencija se održava uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, kao i uz podršku iz evropskih projekata u kojima SP hemija učestvuje, kao što su ,,Minerali u školamaˮ i ,,Kofer znanjaˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14618/konferencija_gl._slika.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14618/konferencija1.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14618/konferencija2.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14618/konf.3.jpeg