Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 109. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Senat Univerziteta u Banjoj Luci na svojoj 109. sjednici, 19. septembra 2024. godine, usvojio je Zaključak o formiranju radnog tijela za praćenje realizacije obaveza akademskog osoblja u nastavnom procesu na članicama Univerziteta.

Na sjednici u Rektoratu podržan je i zahtjev Studentskog parlamenta za organizovanje dodatnog ispitnog termina u okviru oktobarskog ispitnog roka na fakultetima i Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke Senata Univerziteta broj: 02/04-3.2036-11/23 od 21. septembra 2023. godine o imenovanju Komisije za dodjelu priznanja i nagrada Univerziteta u Banjoj Luci.

Podršku Senata dobio je i Prijedlog odluke Naučno-nastavnog vijeća Poljoprivrednog fakulteta o usvajanju Elaborata o potrebi i opravdanosti osnivanja Centra izvrsnosti u poljoprivredi kao podrganizacione jedinice Poljoprivrednog fakulteta.

Senat je na 109. sjednici donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja, kao i odluke o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na: Akademiji umjetnosti, AGGF-u, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehnikom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Pravnom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Rudarskom fakultetu, Tehnološkom fakultetu, Fakultetu političkih  nauka, Filološkom fakultetu i Filozofskom fakultetu.

Podršku Senata su dobile i odluke o imenovanjima komisija za ocjene podobnosti tema, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorskih disertacija na Akademiji umjetnosti i Fakultetu političkih nauka, kao i Odluka o usvajanju Izvještaja Komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji kandidata sa Filološkog fakulteta.

Takođe, donesene su i odluke o usvajanju izvještaja komisija o ocjeni podobnosti tema, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorskih disertacija kandidata sa Medicinskog fakulteta.

Na istoj sjednici Senat je donio Odluku o imenovanju Komisije za ocjenu o urađenoj doktorskoj disertaciji kandidata na Fakultetu političkih nauka. Dalje, donesene su i Odluke o usvajanju izvještaja komisija o urađenim doktorskim disertacijama i imenovanju komisija za javnu odbranu kandidata sa Filozofskog fakulteta. 

Senat je saglasan i da Univerzitet zaključi više ugovora i sporazuma. Tako je Senat saglasan da se zaključi okvirni sporazum o akademskoj saradnji sa Huabei univerzitetom iz Kine, ali i da se sa istim univerzitetom zaključi sporazum o obostranoj razmjeni studenata.  Senat je saglasan i da se zaključe sporazumi o saradnji sa Harbin univerzitetom nauke i tehnologije, kao i sa Univerzitetom kineske akademije društvenih nauka iz Kine, te sa Univerzitetom u Ščećinu iz Poljske. Jednoglasno je podržan i prijedlog o zaključivanju Ugovora o izvođenju zajedničkog Studijskog programa ekološka bezbjednost sa Univerzitetom državne prosvjete iz Rusije.

Senat je informisan i o tome da je naš univerzitet postao punopravan član Akros alijanse, ali i o problemima sa izgradnjom kružnih raskrsnica kod Univerzitetskog grada.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14704/sjednica-senata-unibl.jpg