Navigacija
Viber X logo

Izložba i konferencija o Pančićevoj omorici

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Izložba pod nazivom ,,Pančićeva omorika – priča života­­ˮ biće otvorena 12. septembra 2024. godine, u 18 časova, u holu Šumarskog i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) Univerziteta u Banjoj Luci.

Zainteresovani ovu izložbu mogu pogledati do 20 septembra, svakog radnog dana od 8 do 19 časova, te subotom od 8 do 12 časova.

Dan kasnije u zgradi Šumarskog i AGGF-a od 10.30 časova zakazana je završna konferencija projekta: „Podrška restauraciji i konzervaciji najstarije evropske vrste drveća – Pančićeva omorikaˮ.

Inače, ovo je projekat pod pokroviteljstvom fondacije ,,Franklinijaˮ iz Švajcarske, a realizovali su ga Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Centar za zaštitu životne sredine, JPŠ „Šume RSˮ a. d. Sokolac i drugi.

Pančićeva omorika je crnogoričina vrsta drveća iz porodice Pinaceae i endemska je vrsta u Srbiji i Republici Srpskoj, a na planini Tari 1875. godine otkrio ju je čuveni botaničar Josif Pančić.

Prilog:

  1. Agenda

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14655/PANCICEVA_OMORIKA__IZLOZBA_SF_UNIBL.jpg