Navigacija
Viber X logo

Konferencija mladih poljoprivrednika Republike Srpske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konferencija mladih u poljoprivredi Republike Srpske koja se održava od 18. do 20. septembra 2024. godine u Domu kulture ,,Dr Milan Jelićˮ u Obudovcu kod Šamca okupiće preko 200 mladih poljoprivrednika.

Cilj ove konferencije, koja se održava po prvi put i koja će na jednom mjestu okupiti poljoprivredne proizvođače iz svih krajeva Srpske, jeste promocija sela kao poželjnog mjesta za život mladih, kao i poboljšanje preduzetničkog ambijenta za mlade u poljoprivredi. Svakako, među ciljevima se izdvaja i unapređenje postojećih i zagovaranje novih mjera podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, naročito sa aspekta mladih. Cilj događaja koji se održava pod sloganom  ,,Još uvijek oremo sve naše njive''  jeste i promocija zadrugarstva, kao i porodičnih vrijednosti i unapređenje pronatalitetne politike, te unapređenje poslovnog i socijalnog ambijenta sela, kao i edukacija mladih poljoprivrednih proizvođača o novim trendovima i tehnologijama u poljoprivredi.

Kao i svaka, i ova konferencija ima svoje ishode, a to su između ostalog: pozicioniranje organizacije Mreža mladih agropreduzetnika kao ravnopravnog sagovornika u kreiranju budućih agrarnih politika, medijska promocija sela, porodice i poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje granta za samozapošljavanje inženjera poljoprivrede kroz Pravilnik o podsticajima. Organizatori očekuju da konferencija doprinese i  uspostavljanju povoljnog kreditiranja ili dodjele bespovratnih sredstava za početak poljoprivredne proizvodnje, te da se uspostavi podrška poljoprivrednim zadrugama koje čine zadrugari mlađi od 40 godina.

Na konferenciji će biti uručena i nagrada „Zlatno klasje Republike Srpskeˮ. Riječ je o nagradi koja će biti dodijeljena mladim agropreduzetnicima, poljoprivrednim zadrugama i agrarnim preduzećima kojima rukovode mladi.

Konferenciju organizuje Mreža mladih agropreduzetnika, a suorganizatori su Univerzitet u Banjoj Luci,  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Privredna komora Srpske i Centar za društveno-politička istraživanja. Generalni pokrovitelj je Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Program konferencije nalazi se ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14666/Vizual.jpg