Navigacija
Viber X logo

Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečano obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održano je 13. septembra u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (PMF UNIBL).

Polazeći od zadataka geografske nauke i njenog doprinosa proučavanju, poznavanju, planiranju, zaštiti i promociji nacionalnog prostora, geografska struka, svjesna svoje profesionalne odgovornosti i uloge u nacionalnom obrazovanju i vaspitanju, posvetila je ovo obilježavanje nacionalnog praznika očuvanju nacionalnog prostora i identiteta.

Na ovom događaju su profesor i viši asistent Studijskog programa geografija PMF-a prof. dr Igor Zekanović i dr Aleksandra Majić, te Marko Romić, MA  sa Pravnog fakulteta UNIBL, Milija Marjanović iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i Jasna Milešević iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izložili nekoliko tematskih saopštenja aktuelizujući savremene geopolitičke i kulturne procese i položaj Republike Srpske i ističući značaj nacionalnog obrazovanja u očuvanju identiteta.

Događaju čiji su organizatori Studijski program geografija, Geografsko društvo Republike Srpske i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske prisustvovao je prorektor za ljudske i materijalne resurse UNIBL prof. dr Dalibor Kesić i veliki broj zvanica, dok su u umjetničkom dijelu nastupili studenti etnomuzikologije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je praznik koji se od 2021. godine obilježava u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj u znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14679/Obilje%C5%BEavanje_dana_srpskog_jedinstva__slobode_i_nacionalne_zastave__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14679/Obilje%C5%BEavanje_dana_srpskog_jedinstva__slobode_i_nacionalne_zastave__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14679/Obilje%C5%BEavanje_dana_srpskog_jedinstva__slobode_i_nacionalne_zastave__4_.jpg