Navigacija
Viber X logo

Primopredaja dokumentacije za izgradnju NTP-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Zapisnik o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske (NTP) potpisan je 25. septembra 2024. godine u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci.

Zapisnik su potpisali rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNDP) Viktor Munteanu, te pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Zoran Bjelajac.

Inače, riječ je zapisniku kojim se potvrđuje da je Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini predao Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i Univerzitetu u Banjoj Luci kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju i opremanje Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske, koji će biti građen u krugu Univerzitetskog grada Univerziteta u Banjoj Luci. Projektna dokumentacija koju je izradila firma ,,Rutingˮ pripremljena je kroz projekat finansiran grantom iz Italijanskog fonda za inovativne projekte, preko Razvojne banke Savjeta Evrope.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin izrazio je zadovoljstvo što je projektna dokumentacija za izgradnju objekta Naučno-tehnološkog parka kvalitetno urađena, te što će prvi park ovakve vrste biti smješten upravo u Univerzitetskom gradu Univerziteta u Banjoj Luci.

Menadžerka u Razvojnoj banci Savjeta Evrope u BiH Karin Lep rekla je da je projektna dokumentacija važna prekretnica u uspostavljanju Naučno-tehnološkog parka, a tome je prethodilo uspostavljanje institucionalnog okvira za njegovu izgradnju, te smjernica za aktivnosti i djelatnosti kojima će se baviti park, kao i studijske posjete sličnim parkovima.

Pomoćnik ministra Zoran Bjelajac istakao je da će Naučno-tehnološki park doprinijeti razvoju preduzetništva kod mladih.

„Cilj je i da izgradimo cjelovit ekosistem koji će doprinijeti razvoju privrede Srpskeˮ, rekao je pomoćnik ministra Bjelajac.

,,Primopredajom projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje objekta Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske napravljen je važan iskorak u izgradnji jedinstvenog inovacionog sistema Srpskeˮ, poručio je direktor ovog parka Nikola Dragović.

Događaju su prisustvovali i prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, šef Kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, menadžerka u Razvojnoj banci Savjeta Evrope Oksana Davidovič, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović, kao i predstavnici firme ,,Rutingˮ Vuk Subotić i Milica Gazibarić.

Foto: D. Desnica

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14719/4W7A9125.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14719/4W7A9170.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14719/4W7A9250.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14719/4W7A9267.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14719/4W7A9285.JPG