Navigacija
Viber X logo

Radni sastanak Izvršnog odbora Akros alijanse

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Kristina Pantelić Babić prisustvovala je radnom sastanku Izvršnog odbora Akros alijanse održanom od 22. do 24. septembra 2024. godine na Univerzitetu u Đironi.

Radnom sastanku, kojim je rukovodio tim sa Tehnološkog univerziteta iz Kemnica, prisustvovali su predstavnici i članovi Izvršnog odbora univerziteta, punopravnih članova alijanse.  Najveći dio sastanka bio je posvećen izradi konzorcijumskog ugovora kao jedne od značajnijih obaveza u fazi pripreme potrebne dokumentacije po zahtjevu Evropske komisije. Pored izrade navedenog ugovora, bilo je riječi i o aktivnostima oko priprema predstojećih obaveza i zvaničnog početka rada Akros alijanse, koji je planiran za januar sljedeće godine.

Tokom sastanka sa članovima Izvršnog odbora Akrosa značajne informacije o viziji Evropske komisije u narednom periodu podijelila je generalni sekretar CHARM-EU  alijanse Maričel Čaves. Inače, riječ je o vodećoj univerzitetskoj alijansi na projektu Evropske komisije koji se odnosi na saradnju postojećih evropskih alijansi.

Podsjetimo, Akros alijansu, pored Univerziteta u Banjoj Luci, čine Tehnološki univerzitet iz Bjalistoka, Tehnološki univerzitet iz Kemnica, Univerzitet iz Krajove, Univerzitet iz Đirone, Univerzitet iz Nove Gorice, Univerzitet iz Perpinjana, Univerzitet iz Udina i Univerzitet Angel Kančev iz Rusea, kao i jedan pridruženi partner „Ivan Frankoˮ nacionalni Univerzitet u Lavovu.

Podsjetimo, UNIBL prvi je i jedini univerzitet iz Republike Srpske koji je postao punopravan član jedne alijanse evropskih univerziteta – Akros. Učešće Univerziteta u Banjoj Luci u ovom projektu otvara vrata svim studentima za kvalitetniju i raznovrsniju saradnju, te obrazovanje i razmjenu iskustava koja karakteriše najkvalitetnije univerzitete u Evropi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14722/IMG_4787.JPEG
  • /uploads/attachment/vest/14722/IMG_4811_1_.JPEG
  • /uploads/attachment/vest/14722/IMG_4808_1_.JPEG