Navigacija
Viber X logo

Završen projekat o Pančićevoj omorici

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Završni sastanak partnera na projektu „Podrška restauraciji i konzervaciji najstarije evropske vrste drveća – Pančićeva omorika (Picea omorika)“ održan je 13. septembra 2024. godine na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Riječ je o projektu čiji je cilj bio da se podrži prirodna obnova omorike in situ u ciljnim područjima, te da se stvori osnova za izradu, usvajanje i primjenu budućih dugoročnih praksi očuvanja ove vrste na osnovu smjernica za očuvanjem omorike. Cilj je bio i da se sprovede edukativna kampanja i kampanja podizanja svijesti o značaju omorike sa posebnim fokusom na širu javnost i relevantne aktere u ciljnoj oblasti projekta.

Inače, istraživanje na ovom projektu vršeno je u Republici Srpskoj i Srbiji na ukupno pet  populacija, pri čemu su u svakoj populaciji odabrane dvije ogledne površine koje se nalaze u različitim ekološkim uslovima. Tokom tri godina istraživanja prikupljeno je nekoliko miliona podataka sa automatskih mjernih uređaja iz populacija koje su pretrpjele požar, koje su male, ugrožene i na ivici opstanka te populacije na kojima postoji prirodna obnova. Istovremeno su prikupljani podaci o vegetaciji kroz fitocenološka istraživanja.

Podaci dobijeni kroz ovaj projekat iz prirodnih populacija omorike predstavljeni su na završnom događaju, i to u obliku publikacije „Smjernice za očuvanje Pančićeve omorike in situ“.

Projekat je realizovalo više partnera, kao što su Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Centar za životnu sredinu, JPŠ „Šume Republike Srpske“ a. d. Sokolac, Arbor Magna, Nacionalni park „Tara“, Planinarski klub „Tara“, Nacionalni park „Drina“ i UG „Eko centar“ Višegrad, a projekat je realizovan uz finansijsku podršku švajcarske fondacije „Franklinija“.

Izložba

Dan ranije, u holu Šumarskog i AGGF-a, otvorena je i izložba ,,Pančićeva omorika – priča životaˮ . Zainteresovani ovu izložbu mogu pogledati do 20 septembra, svakog radnog dana od 8 do 19 časova, te subotom od 8 do 12 časova.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14680/panciceva_omorika__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14680/panciceva_omorika__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14680/panciceva_omorika__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14680/panciceva_omorika__4_.jpg