Navigacija

1C13POS770 - Urbano planiranje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prostorno planiranje
Naziv Urbano planiranje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
1C13POS770 obavezan 8 2P + 2V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema -
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet predstavlja uvod u oblast urbanističkog planiranja kroz definisanje njegove osnovne metodologije koja se teoretski i praktično razrađuje, sa fokusom na urbani sistem grada i fizičku strukturu. Predmet je orijentisan na integralni pristup planiranju i ulogu prostornih planera u procesu urbanističkog planiranja, sa osvrtom na aktuelnu zakonsku regulativu i planersku praksu u Republici Srpskoj.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Budući diplomirani prostorni planeri vladaju metodologijom urbanističkog planiranja i tumačenjem zakonske regulative na osnovu čega mogu aktivno da učestvuju u procesu urbanističkog planiranja i upravljanja prostornim razvojem; prepoznaju elemente urbanih sistema, način njihovog međusobnog funkcionisanja i njihovu vezu sa strateškim planiranjem na regionalnom i državnom nivou. Stiču osnovna znanja o istorijskom razvoju gradova, aspektima urbanog prostora i tipologiji fizičkih struktura; prepoznaju svoju ulogu u multidisciplinarnim planersim timovima, razumiju društveni i ekonomski kontekst urbanog prostora i dinamiku promjena u njemu.
Sadržaj predmeta
Uvod u predmet i područje istraživanja; Kratak pregled istorijskog razvoja gradova; Grad kao složeni fenomen; Teorijske orjentacije i metodologije planiranja gradova; Zakonodavni okvir urbanog planiranja u RS; Sistem prostorno-planske dokumentacije i vrste planova na urbanom nivou; Informaciono-dokumentaciona osnova u urbanom planiranju; Analiza stanja u urbanom prostoru: prirodne karakteristike, fizička izgrađenost, društveni i ekonomski aspekti urbanog prostora; Gradska infrastruktura; Konceptualizacija plana; Implementacija i monitoring sprovedbenih planova; Participativno planiranje.
Metode izvođenja nastave
Integrisana nastava u vidu predavanja, praktičnih vježbi, terenskog rada i konsultacija.
Literatura
  1. Tošković, D. (2006): Uvod u prostorno i urbanističko planiranje, Akademska misao, Beograd
  2. Prinz D, (2006): Urbanizam Svezak 1. Urbanističko planiranje, Golden marketing-Tehnička knjiga, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  3. Prinz, D. (2006): Urbanizam, Svezak 2. Urbanističko oblikovanje, Golden marketing-Tehnička knjiga, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Zagreb, 2008.
  4. Milojević, B. (2015): Gradovi u promjenama- urbana forma, transformacije, uticaji, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Banjaluka.
  5. Milić-Marković, Lj., Milojević, B.(2019): Saobraćajnice i prostor -dopunjeno izdanje, Univerzitet u Banjoj Luci Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Banjaluka
Oblici provere znanja i ocenjivanje
kolokvijumi, ispit, praktične vježbe, seminarski rad
Posebna naznaka
nema