Navigacija

OA07I2 - Instalacije 2

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Instalacije 2
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07I2 obavezan 5 1P + 2V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Instalacije 1 Odslušan predmet i položene sve predispitne obaveze.
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa savremenim instalacionim sistemima u objektima, međusobnoj koordinaciji i potrebnom prostoru u okviru objekta. Posebna orijentacija predmeta je upoznavanje sa mrežama i uređajima ostalih vrsta instalacija u arhitektonskim objektima, a u mjeri koja je potrebna projektantima za odgovarajući izbor i dimenzionisanje instalacionih sistema za objekte različite namjene, kao i koordinacija sa projektantima ovih vrsta instalacija.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Poznavanje primjene i projektovanja različitih instalacionih sistema u izgradnji arhitektonskih objekata korisno je za savladavanje gradiva iz drugih građevinskih disciplina, te za izradu seminarskih i završnih radova. Stečena znanja primjenljiva su za rješavanje praktičnih (stručnih) problema.
Sadržaj predmeta
Uvodni dio (zadatak predmeta, način rada, literatura, ostalo). Osnovni elementi funkcionalne organizaci sanitarnih grupa, prostorne potrebe za sanitarne uređeje. Elektroinstalacije slabe i jake struje. Osvjetlje i elementi rasvjete. Termotehničke instalacije. Grijanje i uređaji. Vjetrenje i uređaji. Klimatizacija i uređaji. Evakuacija smeća iz objekata. Gasne instalacije i uređaji. Solarne instalacije. Liftovska postrojenja.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe. Na vježbama se prati uključenost i aktivnost studenata kroz kontinuiranu izradu semestralnog zadatka. Kvalitet nastave u cijelosti provjerava se anketiranjem studenata.
Literatura
  1. K. Martinković, Priprema i realizacija arhitektonskih objekata 1 i 2.
  2. B. Blagojević: Kućne instalacije
  3. Tehničar 5
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Obavezna je samostalna izrada i odbrana 2 zadatka tokom semestra. Studenti koji ne polože kolokvije tokom semestra, popravne kolokvije polažu u terminima redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze: Prisustvo i aktivnost na nastavi - 5 bodova Seminarski rad - 15 bodova Grafički rad - 60 bodova Završni ispit - 20 bodova
Posebna naznaka
-