Navigacija

N-18 - Uporedni politički sistemi

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Uporedni politički sistemi
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N-18 obavezan 3 3P + 1V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Kroz izučavanje ovoga predmeta studenti produbljavaju znanja koja su stekli na prethodnoj godini i uče da iz drugačijeg ugla sagledavaju koncepte i institute koje su upoznali kroz neke druge predmete; Takođe studenti se uče upotrebi komparativne metode. Konkretni nastavni ciljevi su: - upoznavanje studenata sa cjelinom političkog sistema i procesa koji se u njemu odvijaju kao i detaljno znanje o najvažnijim pojmovima iz ove oblasti; - razvijanje sposobnosti za kritičko razmišljanje o aktuelnim političkim procesima; - analiza političkog procesa i postupaka kako se dolazi do provedivih politika u pojedinim oblastima.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Poslije uspješno završenog pohađanja predmeta studenti bi trebali da imaju - znanja o najvažnijim teorijskim kategorijama političkog sistema i političkog procesa, te - sposobnost da teorijska znanja primijene na političku praksu tj. da samostalno analiziraju funkcionisanje aktuelnih političkih sistema, da vrednuju savremene ideologije i razumijevaju odvijanje političkog procesa te donose zaključke o tome.
    Sadržaj predmeta
    1.Pojam političkog sistema, njegova struktura i elementi te strukture; politički sistem i politika; 2.Metode proučavanja političkih sistema; 3.Politički sistem i religija; država i crkva; 4.Političke ideologije; 5.Demokratija; 6.Politička kultura; 7. Država i politički sistem; problemi savremene države; 8.Političke partije: njihove funkcije u pol. sistemu, razvoj, klasifikacija, organizacija, finansiranje; 9.Javno mnjenje; interesne grupe; lobiranje i zagovaranje (advokacy); NGO; 10. Političko predstavljanje i predstavnička tijela; 11.Izbori, izborno ponašanje građana i izborni sistemi; 12. Parlamentarizam; predsjednički i semipredsjednički sistemi; skupštinski sistem; politički sistemi zemalja u razvoju; 13. Tranzicija i globalizacija; 14. Problemi političkog razvoja; 15.Primjeri komparativne analize političkih sistema:Velika Britanija i SAD.
    Metode izvođenja nastave
    Budući da je predmet teorijske naravi nastava se izvodi jednim dijelom kroz predavanja ali i kroz debate i razgovor te kroz javni zagovor određenih problema.
    Literatura
    1. - G. A. Almond., G. B. Pauel., R.J. Dalton., K. Strem., Komparativna politika danas, ažurirano deveto izdanje, MATE, Zagreb, 2018. (neka poglavlja)
    2. - E. Hejvud, Politika, Klio, Beograd, 2004. (neka poglavlja)
    3. - E. Hejvud, Političke ideologije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005. (neka poglavlja)
    4. - R. Hague., M.Harrop., S.Breslin., Komparativna vladavina i politika, Zagreb, 2001. (neka poglavlja)
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Tokom semestra vrši se provjera znanja kroz dva pisana kolokvijuma (po dvadeset bodova) i kroz razgovore sa studentima tokom predavanja i vježbi. Završni ispit je usmeni i pokriva čitavo gradivo. Preko predispitnih obaveza student može da ostvari maksimalno pedeset bodova (dva kolokvijuma po 20 bodova + prisustvo predavanjima i aktivnost na vježbama 5 bodova + seminarski rad 5 bodova) i još toliko na usmenom ispitu.