Navigacija

HK2 - Hidrotehničke konstrukcije 2

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Hidrotehničke konstrukcije 2
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
HK2 izborni 2 3P + 2V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Osposobljavanje studenata za učešće u projektovanju i izvođenju hidrotehniških konstrukcija kroz upoznavanje sa osnovnim tipovima hidrotehničkih objekata i njihove primjene, uvođenje studenata u način dimenzionisanja hidrotehničkih objekata, upoznavanje sa hidrauličkim dimenzionisanjem objekata, sa vrstama statičkog i hidrodinamičkog opterećenja i sa specifičnim problemima vezanim za kontakt vode sa objektom.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljenost studenata za učešće u projekotvanju, izvođenju i održavanju hidrotehničkih objekata
Sadržaj predmeta
Objekti za evakuaciju velikih voda (EO). Proračun krive proticaja donje vode. Određivanje računskog proticaja EO. Upravljanje rizikom i analiza rizika. Najzastupljenije dispozicije EO. Prelivna brana kao EO. Prelivi kod EO: sa i bez ustava, hidrauličko dimenzionisanje i oblikovanje, koeficijent prelivanja. Provodnik – brzotok prelivne brane: osobenosti, hidraulički proračun i dimenzionisanje, samoaeracija, kavitacija i aeracija. Objekti za povezivanje sa donjom vodom (umirivači energije). Umirujući bazeni. Ski-odskok, eroziona jama i potopljeni odskok. Preliv sa brzotokom i Bočni preliv. Šahtni preliv. Stepenasti preliv. Pomoćni prelivi. Ostali tipovi evakuacionih objekata. Evakuacija vode za vrijeme građenja brane. Optočni tunel. Fazno pregrađivanje rijeke. Ustave i zatvarači kod hidrotehničkih građevina. Površinski zahvati. Bočni zahvat, zahvat u dnu (Tirolski zahvat). Dubinski zahvati i temeljni ispusti. Dovodno – odvodni objekti: kanali (obloženi i neobloženi), tuneli , cjevovodi. Objekti za ukrštanje vodotoka na dovodima. Objekti na dovodima: kaskade i riblje staze. Ostali kratki objekti na dovodima.
Metode izvođenja nastave
Auditorna predavanja uz pomoć prezentacione tehnologije. Časovi vježbanja počinju kratkim objašnjenjima, a potom studenti rade zadatke individualno ili u malim grupama.
Literatura
  1. Lj.Savić, Uvod u hidrotehničke građevine
  2. P.Petrović, Hidrotehničke konstrukcije (Prvi, Drugi i Treći dio)
  3. P.Petrović i D.Radojević, Hidrotehničke konstrukcije-primeri primene 1
  4. P.Petrović i D.Radojević, Hidrotehničke konstrukcije-primeri primene 5
  5. P.Petrović i V.Kuzmanović, Hidrotehničke konstrukcije-primeri primene 6 (sa teorijom)
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Prisustvo nastavi (obavezno) - 5 poena Godišnji zadatak - 30 poena Pismeni ispit - 30 poena Usmeni ispit - 35 poena