Navigacija

OA19AUNV - Arhitektura i umjetnost Novog vijeka

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Arhitektura i umjetnost Novog vijeka
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19AUNV obavezan 3 3P + 0V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    za pohađanje, predispitne obaveze na nižim predmetima Arhitekture i umjetnosti za polaganje, položeni niži predmeti Arhitekture i umjetnosti Nema.
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Proučavanje i savladavanje razvoja arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva tokom Novog vijeka, kao i savladavanje principa estetike i filosofije tog doba. Upoznavanje sa društvenim uslovima koji su doveli do pojave renesanse, kao prekretnice u razvoju društva u cjelini.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Sticanje znanja o razvoju arhitekture, urbanizma i umjetničkog stvaralštva u Novom vijeku. Izučavanje estetike i filosofije Novog vijeka. Estetičke refleksije o promenama u shvatanjima u odnosu na Antiku i Srednji viek u analizi arhitektonskih dela umjetnosti, osvrt na promene u filosofsko-estetičkim shvatanjima fenomena lepog u Antici i srednjem veku. Stvaranje integralne slike arhitekture i umjetnosti nastalih u slijedu nakon Starog i Srednjeg vijeka. Savladavanje analize arhitektonskih i umjetničkih djela kroz razumijevanje estetske analize Novog vijeka. Upoznavanje sa značajnim društvenim dešavanjima koji su uslijedili pojavom renesanse - reformacija i kontrareformacija, industrijska revolucija. Savladavanje teorija o arhitekturi i gradu, primjeni i transformaciji antičkih ideja o prostoru, arhitektonskoj formi, tehnikama građenja i stilskim oblicima, priprema za novu, savremenu filosofiju arhitekture. Razumijevanje istoricizama XVIII i XIX vijek u arhitekturi i umjetnosti, kao i korijena moderne arhitekture.
    Sadržaj predmeta
    Arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo Novog vijeka. Paralelno praćenje razvoja umjetnosti, arhitekture i estetskih principa i filosofije tog doba, kroz cijeli semestar. Društveni uslovi koji su doveli do pojave renesanse. Humanizam kao baza za renesansno stvaralaštvo. Uomo univerzale. Stvaranje autorske arhitekture. Perspektiva i druge pomoćne discipline u arhitekturi. Renesansne teorije o arhitekturi i idealnim gradovima. Pregled renesansnog stvaralaštva u Italiji. Filipo Bruneleski. Leon Batista Alberti. Donato Bramante. Rafael. Baltazare Peruci. Đulio Romano. Mikelanđelo Buonaroti. Antonio Paladio. Ostali autori u Italiji. Pregled renesansnog stvaralaštva u Italiji i drugim evropskim zemljama – Francuska, Engleska. Manierizam. Društveni uslovi koji su doveli do pojave baroka. Reformacija i kontrareformacija. Psihološki doživljaj barokne arhitekture i urbanizma. Realizacija renesansnih ideja o gradu u baroku. Pregled barokne arhitekture u Italiji. Đakomo Baroci da Vinjola. Bernini i Boromini. Ostali autori u Italiji. Pregled barokne arhitekture u ostalim evropskim zemljama: Engleska, Francuska, Njemačka, Austrija, Rusija. Barokni urbanizam. Arhitektura istoricizma. Industrijska revolucija i korijeni modernog doba. Pregled arhitekture XVIII i XIX vijeka u evropskim zemljama. Rekonstrucije evropskih gradova XIX vijeka. Početak savremenog doba.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, semestralni zadaci (grafički radovi, makete, eseji), ekskurzije, konsultacije
    Literatura
    1. Traktenberg, M. Hajman, I. Arhitektura od preistorije do postmodernizma,Građevinska knjiga, Beograd, 2006.
    2. Kostof, S. A History of Architecture, Settings and Rituals, Oxford University Press, (više izdanja)
    3. Grupa autora, Atlas arhitekture 1 i 2, Građevinska knjiga, Beograd, 2005.
    4. Janson H. V. Istorija umjetnosti. Beograd, 2016.
    5. Gilbert. K./Kun.H. Istorija estetike. Kultura/Zavod za izdavanje udžbenika. Beograd/Sarajevo, 1969.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Usmeni ispit
    Posebna naznaka
    Nema.