Navigacija

OA19UTK - Urbanistička tehnika i kompozicija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Urbanistička tehnika i kompozicija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19UTK obavezan 4 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj izučavanja predmeta je razvijanje znanja i vještina za bavljenje problematikom oblikovanja urbanističke kompozicije. Predmet se bavi osnovnim principima komponovanja arhitektonske i urbanističke strukture sa aspekta oblikovanja forme i obrazaca upotrebe otvorenih gradskih prostora. Studenti se upoznaju sa osnovnim elementima prostorne strukture grada i najvažnijim faktorima koji utiču na njen vizuelni identitet, čitljivost i integralnu vrijednost u odnosu na lokalni kontekst i grad u cjelini. Takođe, studenti se upoznaju sa metodama i tehnikama urbane analize u domenu fizičke i vizuelne strukture grada, posebno njenih funkcionalnih i estetskih aspekata i njihovih međusobnih relacija.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Znanje o konceptima i teorijama o vizuelnim elementima i kompoziciji u likovnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu; Razumijevanje koncepta javnog prostora kroz odnos prostorne forme i individualnih i zajedničkih aktivnosti u otvorenom prostoru; Poznavanje metoda mapiranja i analize elemenata urbanističke strukture, kao što su prostorne cjeline, prostorni obrasci, prostorne dominante; Poznavanje metoda analize urbanog okruženja kroz različite razmjere i razumijevanje njenog istorijskog porijekla; Poznavanje metoda mapiranja i analiza dominantnih obrazaca upotrebe otvorenih gradskih prostora; Razvoj vještina grupnog i individualnog rada, kao i verbalne i tekstualne prezentacije rezultata istraživanja i dizajna.
Sadržaj predmeta
Pojam kompozicije u likovnim umjetnostima i urbanizmu; Urbana struktura kao osnovni predmet urbanističke kompozicije; Prostorna percepcija i doživljaj u otvorenim gradskim prostorima; Osnovni elementi urbane strukture i njihova kompozicija: ulice i otvoreni javni prostori; Osnovni elementi urbane strukture i njihova kompozicija: grupacije i sklopovi; Istorijski kontekst urbanističkih obrazaca; Odnosi vizuelnih i prostornih elementa u urbanističkoj kompoziciji: simetrija i asimetrija; Odnosi vizuelnih i prostornih elementa u urbanističkoj kompoziciji: harmonija, ritam i ravnoteža; Boja u urbanističkoj kompoziciji i detalji mjesta; Važnije teorije o urbanističkoj kompoziciji u 20. vijeku.
Metode izvođenja nastave
Nastava se odvija kroz multimedijalna predavanja, aktivan rad na vježbama, terenski rad, i aktivan rad studenata van učionice. Predmet razvija kapacitete studenata za timski i individualni rad i podržava učenje kroz postavljanje zajedničkog cilja i odgovornosti pojedinaca u uspjehu cijele generacije.
Literatura
  1. Alexander, Christopher, Sara Ishikawa, Murray Silverstein, Maw Jacobson, Ingrid Fiksdahl-King, Shlomo Angel. 1977. A Pattern Language. Towns. Buildings. Construction. New York: Oxford University Press.
  2. Kalen, Gordon. 1990. Gradski pejzaž. Beograd: Građevinska knjiga.
  3. Linč, Kevin. 1974. Slika jednog grada. Beograd: Građevinska knjiga
  4. Ching, Francis D.K. 2015. Architecture. Form, Space and Order. Wiley: New Yersey.
  5. Baker, Geoffrey. 1996. Design Strategies in Architecture. An approach to the analysis of form. New York and London: Van Nostrand Reinhold, E&FN SPON.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Semestralni rad; Kolokvijum; Ispit