Navigacija

R2NSSMPE - Naponska stanja u stijenskom masivu pri podzemnom otkopavanju ležišta

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Rudarsko i geološko inženjerstvo
Naziv Naponska stanja u stijenskom masivu pri podzemnom otkopavanju ležišta
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R2NSSMPE obavezan 2 2P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj kursa je da studente rudarstva upozna sa osnovnim metodama analize naponsko –deformacijskog ponašanja i stanja stijenske mase prije i poslije izrade podzemne prostorije, kao i metodama proračuna opterećenja na podgradu hodnika.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Nakon odslušanog i položenog predmeta, studenti će ovladati osnovnim metodama analize i proračuna napona oko podzemne prostorije i podzemnih pritisaka na podgradu.
Sadržaj predmeta
7.N1.Primarno naponsko stanje u Zemljinoj kori: gravitaciono, tektonsko i seizmičko polje napona. Hipoteze o raspodjeli napona u stijenskom masivu. 2.Sekundarno naponsko stanje u stijenskoj masi. Uticaj ispucalosti na stabilnost podzemne prostorije. 3.Deformaciono ponašanje stijenske mase. Čvrstoća materijala. 4.Naponsko-deformacijsko stanje oko nepodgrađene podzemne prostorije za elastičnu sredinu. 5.Naponsko-deformacijsko stanje oko nepodgrađene podzemne prostorije za neelastičnu sredinu. 6.Naponsko-deformacijsko stanje oko nepodgrađene podzemne prostorije za uslove reološkog modela. 7.Naponsko-deformacijsko stanje oko podgrađene podzemne prostorije. 8.Proračun opterećenja na podgradu hodnika u uslovima uzajamnog djelovanja stijene i podgrade. 9.Proračun statičkog opterećenja na podgradu. 10.Postupak dezintegracije stijenske mase radi smanjenja opterećenja na podgradu. 11.Raspored napona i deformacije oko širokočelnog otkopa. 12.Mjere zaštite hodnika od otkopnog pritiska i deformacije. 13.Principi projektovanja sigurnosnih stubova. 14.Uticaj oblika stubova na čvrstoću.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, praktikum, konsultacije.
Literatura
  1. P. Jovanović. Projektovanje i proračun podgrade horizontalnih podzemnih prostorija, knjiga 1 i 2. Univerzitet u Beogradu Rudarsko-geološki fakultet, Beograd, 1994.
  2. . Z.T. Bieniawski. Rock mechanics design in mining and tunneling. A.A. Balkema, 1984.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Prisustvo i aktivnost na nastavi, izrada elaborata, polaganje testova i završnog ispita.
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože testove i završni ispit.