Navigacija
Viber X logo

Informacija sa sjednice Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci održanoj 15.07.2016

Sjednice Prošireni kolegijumUniverzitet u Banjoj Luci

Prošireni kolegijum Univerziteta u Banjoj Luci na sjednici održanoj 15.07.2016. godine, razmatrao je i prihvatio Akademski kalendar za 2016/2017. godinu.

U nastvaku sjednice analiziran je Izvještaj o provedenom prvom upisnom roku za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini, kojeg je prezentovao  prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Simo Jokanović .

Članovima Proširenog kolegijuma  predočen je i pregled opterećenosti nastavnika i saradnika u akademskoj 2015/2016. godini, te je u vezi sa tim  donesen zaključak da se izvještaj proslijedi fakultetima, uz obavezu da isti  analiziraju i provjere da li navedni podaci odgovaraju stvarnom stanju, nakon čega bi ponovo bio predmet razmatranja ovog tijela na prvoj narednoj sjednici.

Prošireni kolegijum Univerziteta u Banjoj Luci je na istoj sjednici razmatrao Nacrt zakona o visokom obrazovanju, te  je nakon opširne diskusije  konstatovano da Nacrt u predloženoj formi ne rješava suštinska pitanja razvoja visokog obrazovanja, da  značajan broj primjedbi sa Univerziteta nije uvažen u dosadašnjoj proceduri, te da bi Nacrt trebao biti više usaglašen sa  zakonima o visokom obrazovanju u regionu. Polazeći od navedenih konstatacija, Prošireni kolegijum je jednoglasno zauzeo stav da se uputi prijedlog Vladi Republike Srpske,  odnosno resornom ministarstvu i Narodnoj skupštini Repoblike Srpske  da Nacrt  povuče iz procedure, uz napomenu da Univerzitet stoji na raspolaganju  da formira  radnu grupu koja će u potpunosti sagledati stanje u visokom obrazovanju i na osnovu toga ponuditi prijedlog nacrta visokog obrazovanja.    

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5540/uni-3.jpg