Navigacija
Viber X logo

Predstavljena internet stranica Jezikofil posvećena srpskom jeziku

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Filološkom Fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 5. oktobra 2016. godine upriličeno je predstavljanje internet stranica Jezikofil (www.jezikofil.rs), posvećene srpskom jeziku – gramatici, pravopisu, aktuelnim jezičkim pitanjima i jezičkoj kulturi u najširem smislu. 

Sajt su predstavili osnivači i urednici, dr Svetlana Slijepčević i dr Slobodan Novokmet, istraživači Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), jezički stručnjaci čiji su načuni radovi iz leksikografije i leksikologije objavljivani u brojnim priznatim domaćim i stranim časopisima i naučnim zbornicima koji se bave srpskim jezikom, slavistikom i lingvistikom. 

Da li se kaže protestovati ili protestvovati, izviniti ili izvinuti, da li je koeficijent isto što i kvocijent, piše li se  i-mejl ili imejl, kada se upotrebljava riječ dobro došli, a kada dobrodošli, ko su botovi, šta znače riječ trolovanje, a šta šuša ..., samo su neka od pitanja na koja odgovore nudi Jezikofil.

Sajt je nastao u  novembru 2013. godine, na njemu je do sada objavljeno oko 250 priloga, što je reprezentativna baza tekstova i za štampani priručnik o čemu sada razmiljšalju urednici sajta kojeg mjesečno posjeti između 5 i 6 hiljada ljudi.

Sajt  ima četiri osnovne rubrike: Reč dana, Pravilo na dan, Reč lingviste i Lektura za minut.“ „Kroz ove rubrike svakodnevno donosimo tumačenje manje poznatih reči, počevši od arhaična, zaboravljena reč i provincijalizam, preko istorizama do neologizama  i reči stranog porekla…Takođe, predstavljamo, manje poznata, sekundarna značenja poznatih reči i izraza. Svakodnevno podsećamo na neko gramatičko ili pravopisno pravilo, objavljujemo tekstove vrsnih lingvista o aktuelnim jezičkim pitanjima, dajemo savete i preporuke za uspešnu lekturu tekstova i odgovaramo na  pitanja i nedoumice naših posetilaca“, istakao je dr Slobodan Novokmet. 

Kako je pojasnila dr Svetlana Slijepčević, preteča sajtu bila je grupa na Fejsbuku pod nazivom Svakog dana po jedno pravilo: „Bilo je to 2009. godine u vrijeme kada je Fejsbuk postao popularan među mladim ljudima. To je bila moja reakcija na stalno potenciranje teze da nam je jezička kultura na vrlo niskom nivou, pa sam došla na ideju da svakog dana objavljujem jedno pravilo iz jezičke kulture. Danas ta grupa broji oko 30 hiljada članova. Ideja nam je bila da na popularan način prosečnom korisniku približimo  jezička pravila, ali i da ponudimo tumačenja različitih  izraza i reči“.

Među članovima pomenute grupe i saradnicima Jezikofila danas su brojni uvaženi lingvisti, saradnici Instituta za srpski jezik, profesori i asistenti Beogradskog univerziteta. Urednici i osnivači sajta su izrazili očekivanje da će nakon predstavljanja Jezikofila na Univerzitetu u Banjoj Luci grupa i sajt biti obogaćeni novim članovima i posjetiocima. 

Dobrodošlicu na Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci gostima je poželio 
mr Goran Milašin, moderator prezentacije koji je istakao da je vrijednost Jezikofila, između ostalog, što tekstovi objavljeni na sajtu nisu namijenjeni samo uskom krugu stručnjaka, nego svima kojima je stalo da svojim govorom, doprinesu očuvanju srpske jezičke kulture; što je sajt na ćirilici; te  što su osnivači i urednici Jezikofila na pravi način shvatili moć onlajn komunikacije kojom se na najbolji način koriste kako bi podigli nivo jezičke kulture kod nas.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5768/PRVA__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5768/IMG_20161005_111820.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5768/IMG_20161005_111845.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5768/IMG_20161005_112325.jpg