Navigacija
Viber X logo

Sastanak rukovodstva Univerziteta sa gradonačelnikom Grada Banja Luka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić sa saradnicima boravio je 10.2. 2017. godine u prvoj zvaničnoj posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci. Tom prilikom u Rektoratu Univerziteta upriličen je radni sastanak rukovodstva Univerziteta sa predstavnicima Gradske uprave.

Pored rektora Milana Mataruge i gradonačelnika Radojičića sastanku su prisustvovali prorektori Biljana Antunović, Radoslav Gajanin, Luka Kecman i Strain Posavljak, finansijski direktor Duško Lazić, generalni sekretara Univerziteta Đorđe Markez, predsjednik studentskog Parlamenta UNBL Zoran Grahovac, kao i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, v.d. načelnika za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac i zamjenik načelnika odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Kecman.

Tokom razgovora, najviše pažnje posvećeno je projektima za čiju realizaciju su se stvorile pretpostavke nakon što je Skupština Grada Banja Luka usvojila Regulacioni plan „Univerzitetskog grada“, odnosno donijela odluku o proglašenju „Univerzitetskog grad“ spomenikom parkovske arhitekture. Izgradnja zgrade Šumarskog fakulteta, kao i objekta za studijski program Stomatologija, izgradnja Tehnološkog parka, biblioteke i multikulturalnog centra, studentskog multimedijalnog centra, kao i dječijeg vrtića, samo su neki od planiranih projekat na prostoru ovog kampusa za čiju realizaciju je zatražena podrška i pomoć Gradske Uprave, prije svega u pogledu obezbjeđivanja građevinskih dozvola. Takođe, pomoć Grada, biće dobrodošla, u smislu rješavanja problema saobraćajnice koja vodi od ulaza u Kampus iz pravca Toplane do Fakulteta političkih nauka, kao i rasvjete unutar ovog kampusa, čime bi se, kako je istakao rektor, ovaj prostor učinio dodatno privlačnim ne samo studentima i nastavnicima, nego i ostalim građanima koji upravo ovdje provode dio svog slobodnog vremena.

Isto tako razgovarano je i o Regulacionom planu „Jug 1“ odnosno projektima koji su planirani na tom prostoru, pri čemu je akcenat stavljen na izgradnju parkinga za potrebe fakulteta lociranih u tzv. starom kampusu, te izgradnju Parka mira u saradnji sa ambasadama stranih zemalja i Gradskom upravom.

Na sastanku je konstatovano da postoji prostor za zajedničko djelovanje i izvan okvira univerzitetskih kampusa, što bi, između ostalog, moglo doći do izražaja u projektima „Banja Luka – Evropska prestonica kulture“ i „Banja Luka - Zeleni grad Evrope“. U vezi sa tim, rektor je naglasio da Grad može računati na punu podršku Univerziteta i svih njenih organizacionih jedinica, ne samo kada je riječ o pripremi aplikacija, već i realizaciji tih projekata.

Sastanak u Rektoratu bila je prilika i da se razgovara o nekim zajedničkim aktivnostima u koje bi bila uključena brojna studentska populacija našeg Univerziteta, poput organizovanja prakse i pripravničkog staža u Gradskoj upravi i gradskim institucijama, kao i volonterskih studentskih akcija, te je u vezi s tim dogovoreno da Univerzitet pripremi prijedlog sporazuma kojim bi bili bliže definisani navedeni oblici saradnje.

Učesnici sastanka složili su se da postoje veliki prostor za zajedničko djelovanje Univerziteta i Grada Banja Luka, te da bi ovakvi radni sastanci trebali da se organizuju u kontinuitetu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6189/cetvrta__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6189/treca__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6189/Druga__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6189/PRVA__3_.JPG