Navigacija
Viber X logo

Potpisan Sporazum o saradnji sa Gradom Banja Luka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta  u Banjoj Luci 27. aprila upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Grada Banja Luka.

Sporazum kojeg su potpisali rektor Milan Mataruga i gradonačelnik Igor Radojičić, u prisustvu najbližih saradnika, zaključen je u cilju intenziviranja saradnje u različitim oblastima koje su od obostranog interesa  i realizacije zajedničkih projekata.

Jedan od takvih  projekat, kako je istakao rektor Mataruga, jeste Projekat studentske prakse i volontiranja u Gradskoj upravi i gradskim institucijama, ustanovama i preduzećima, zahvaljujući kojem će priliku da steknu praktično iskustvo dobiti prije svega studenti završnih godina Univerziteta iz oblasti prava, arhitekture, urbanizma i građevinarstva, kao i ostalih naučnih i umjetničkih oblasti, te da će  najbolji od njih biti u prilici da dobiju prvo zaposlenje.

U cilju realizacije ovog projekta, sporazumom je predviđeno  zaključivanje posebnog  protokola o „BL - Studentskoj praksi i volontiranju“ za svaku akademsku godinu, kojim će se precizirati broj učesnika projekta, program prakse i volontiranja, te nosioci aktivnosti.

Rektor je istakao da je Univerzitet prepoznao strateško opredjeljenje grada Banje Luke izraženo, imeđu ostalog, i kroz projekte  „Banja Luka – Evropska prestonica kulture“ i „Banja Luka - Zeleni grad Evrope“, te da, u tom smislu Grad može računati na punu podršku Univerziteta i svih njenih organizacionih jedinica, jer kako je istakao skoro da nema projekta koji se realizuje na nivou Grada u kojem svoje mjesto ne bi mogao naći naučni kadara sa Univerziteta.

Podsjećajući da je u okviru partnerstva sa Univerzitetom, Grad u toku sedmice već potpisao ugovor sa našim Poljoprivrednim fakultetom , te da je partner u organizaciji manifestacije „Dani  studenata UNIBL“, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio  da je Banja Luka, inače prepoznatljiva kao grad mladih, ponosna na svoj Univerzitet.

„Pred nama je sada nova akcija u kojoj želimo da omogućimo obavljanje prakse u Gradskoj upravi. Postoje slične prakse u drugim lokalnim zajednicama, a mi smo dobar primjer vidjeli u Beogradu i to nam može biti ideja vodilja. Projekat prakse se ne odnosi samo na Gradsku upravu već i na cijeli javni sektor u lokalnom vlasništvu, a mi vjerujemo da će znanje i iskustvo naših studenata biti od koristi za Grad“, istakao je gradonačelnik.

Sporazumom zaključenim između našeg Univerziteta i Grada Banja Luka predviđeno je između ostalog unapređenje svih nivoa obrazovanja, razvoj naučnih potencijala i naučno-istraživačke infrastrukture, unapređenje kulturnih i sportskih sadržaja u gradu, zaštita i unapređenje životne sredine, itd.  Njegovo potpisivanje upriličeno je kao dio manifestacije „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“, u sklopu koje je dan  ranije održan i Sajam stipendija, praksi i zapošljavanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6491/cetvrta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6491/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6491/druga.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6491/prva__1_.JPG