Navigacija
Viber X logo

Više od 2300 matarunata na „Danu otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru Manifestacije „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“, 25. aprila je na našem Univerzitetu za maturante iz Republike Srpske organizovan „Dan otvorenih vrata UNIBL“ kojem je prisustvovalo preko 2300 učenika završnih razreda srednjih škola.

Program je počeo plenarnim predstavljanjem Univerziteta, upriličenim u Univerzitetskoj sportskoj dvorani, u prisustvo cjelokupnog rukovodstva Univerziteta i  Studentskog parlamenta, kao i gradonačelnika Grada Banja Igora Radojičića.

Riječi dobrodošlice na naš Univerzitet maturantima je uputio rektor prof. dr  Milan Mataruga, teistakao da je počastvovan  što je toliki  broj njih izrazio želju da upravo na Univerzitetu u Banjoj Luci provede neke od najljepših godina svog života.

Rektor je naglasio da svi oni koji odluče da studiraju na najvećem i najboljem Univerzitetu u Republici Srpskoj sigurno neće pogriješite, što može potvrditi i preko 31.500 studenata koji su ovdje do sada stekli diplome, a od kojih su mnogi danas ugledne, poznate i priznate javne ličnosti, istaknuti politički lideri, rukovodioci velikih kompanija, te naučni radnici, istraživači i profesori  kod nas i u svijetu.

 „Sa iskustvom i tradicijom u obrazovanju dugom 42 godine, 17 akreditovanih i licenciranih fakulteta i 58 studijskih programa na prvom ciklusu studija, sa više od 1300 nastavnika i saradnika, odličnom prostornom, tehničkom i laboratorijskom opremljenošću, Univerzitet u Banjoj Luci nudi  mogućnost da steknete kvalitetno i upotrebljivo znanje koje će vas učiniti konkurentnim na tržištu rada po završetku studija, ili vam obezbijediti sjajnu osnovu za nastavak školovanja i usavršavanje na drugom i trećem ciklusu studija kako na našem, tako i na prestižnim evropskim i svjetskim univerzitetima“, istakao je rektor, te izrazio očekivanje da će maturanti položiti prijemni ispit i pridružiti se  velikoj univerzitetskoj porodici našeg Univerzitet koju  čini preko 18 hiljada studenata i više od 1300 nastavnika i saradnika.

Rektor je poručio maturantima da im profesori, asistenti i ostali zaposleni na Univerzitetu stoje na raspolaganju i da će učiniti sve da Univerzitet u Banjoj Luci dožive kao svoju drugu kuću, te dodao da upisujući studij na našem Univerzitetu, oni istovremeno biraju  da jedno od najljepših razdoblja svog života provedu u najvećem i, po mnogima, najljepšem gradu Srpske i koristite sve one prednosti koje nosi život u administrativnom, privrednom, obrazovnom, kulturnom i sportskom središtu naše Republike. 

O prednostima studiranja upravo u Banjoj Luci, okupljenim srednjoškolcima govorio je gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić, podsjećajući da je naš grad, između ostalog, poznat i „kao grad zelenila i mladih ljudi“.

„Svima koji su iz drugih gradova i opština došli ovdje, želim da se već danas zaljube u Banju Luku i da upravo ovdje nađu svoje mjesto školovanja i boravka.

Univerzitet u Banjoj Luci može da vam pruži kvalitetno obrazovanje, a vi morate biti spremni da svakodnevno učite, da stičete nova znanja, jer ćete u savremenom društvu vjerovatno promijeniti nekoliko zanimanja tokom života“, istakao je gradonačelnik, poručujući maturantima da su napravili dobar izbor opredjeljujući se za Univerzitet u Banjoj Luci na kojem je, kakoje istakao, i sam stekao diplomu.

Naglašavajući da im se na Univerzitetu u Banjoj Luci nude brojne mogućnosti kada je riječ o fakultetima, gradonačelnik je poručio maturantima da prilikom izbora fakulteta koji će upisati,  već sada razmišljaju o mogućnostima zaposlenja, odnosno da biraju ono što je dobro i korisno za njih.

Dobrodošlicu na Univerzitet maturantima su poželjeli  i sadašnji studenti našeg Univerziteta koji su im prednosti studiranja na najvećem univerzitet u Srpskoj, između ostalog, predstavili i kroz promotivni video. Zašto je dobro upisati upravo Univerzitet u Banjoj Luci , maturanti su  imali priliku da saznaju i iz skeča kojeg su pripremili studenti glume Akademije umjetnosti našeg Univerziteta.

Po završetku plenarnog predstavljanja Univerziteta  maturanti su se, u pratnji asistenata, te naših studenata volontera,  u grupama uputili na  fakultete za koje su pokazali interes, gdje su za njih upriličene prezentacije na kojima su se  upoznali sa studijskim programima, načinom upisa, polaganjem prijemnih ispita, izvođenjem nastave i nizom drugih korisnih informacija.

U popodnevnim satima, nakon obilaska fakulteta, za maturante je upriličen ručak u menzama Studentskog centra „Nikola Tesla“,  što je bila prilika da se naši budući studenti upoznaju i sa ovim segmentom studentskog života.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6483/DSC_0354-Medium.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6483/DSC_0338-Medium.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6483/DSC_0337-Medium.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6483/DSC_0331-Medium.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6483/14.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/13.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/7.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/6.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6483/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6483/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6483/PRVA.JPG