Navigacija
Viber X logo

Predavanje o evropskoj budućnosti BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 23. maja su boravili ugledni gosti iz Evropske unije, njihove ekselencije Kristian Danielson (Christian Danielsson), generalni direktor u Evropskoj komisiji zadužen za susjedne zemlje i pregovore o proširenju i Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Vigemark), šef delegacije Evropske komisije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Primili su ih dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić i prorektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović sa saradnicima. Poslije kraćeg razgovora, gospodin Kristian Danielson održao je predavanje za studente i zaposlene  na Univerzitetu.

Govorio je o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i tom prilikom naglasio da su u posljednje vrijeme odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine imali intenzivan napredak. Podsjetio je da je u tom periodu stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da su političari u BiH usaglasili ambiciozan plan aktivnosti za  Reformsku agendu. On je takođe istakao  da je Bosni i Hercegovini dostavljen  upitnik za članstvo u Evropskoj uniji ali, kako je rekao, prije toga će morati da izvrši sistemske reforme u gotovo svim oblastima.

Odgovarajući na brojne komentare i pitanja prisutnih na ovom predavanju, između ostalog i o odlasku sve većeg broja mladih i ambicioznih ljudi iz Bosne i Hercegovine, gospodin Danielson je istakao da će evropski put BiH neminovno donijeti drugi, bolji način življenja na ovom području.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6580/prva.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6580/treca.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6580/druga.jpg