Navigacija
Viber X logo

U Rumuniji održana konferencija u organizaciji Politehničkog univerziteta iz Temišvara i Univerziteta u Banjoj Luci 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Politehničkog univerziteta iz Temišvara i Univerziteta u Banjoj Luci, na Fakultetu za inženjerstvo ovog rumunskog univerziteta u Hunedoari, Rumunija od 10. do 12. maja 2017. godine održana je Međunarodna konferencija o primijenjenim naukama (International Conference on Applied Sciences – ICAS 2017).

Konferencija je organizovana u saradnji sa Rumunskom akademijom nauka, Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske, Akademijom tehničkih nauka (podružnica Temišvar) i Udruženjem inženjera Rumunije (podružnica Hunedoara), a okupila je više od 200 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Rumunije, Bugarske, Srbije, Amerike , Njemačke, Austrije i Francuske.

Na skupu koji je bio  fokusiran na primjenu, djelovanje i uticaj primijenjenih nauka i tehnologija na industriju, svoje radove je izložilo više  profesora i istraživača prije svega sa Mašinskog fakulteta, te sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzitet u Banjoj Luci. Rad konferencije organizovan je u više sesija u okviru kojih su izlagani radovi iz sljedećih oblasti: nauka o materijalima, mehatronika, elektrotehnika, računarstvo  i  fundamentalne nauke.
Na konferenciji čiji je koordinator bio prof. dr Tihomir Latinović , prisutne je u ime Univerziteta u Banjoj Luci pozdravio  prorektor za nastavu prof. dr Strain Posavljak, koji je ujedno bio član počasnog odbora skupa.

Konferenciji održanoj u Hunedoari prisustvovali su i Ambasador BiH u Rumuniji, dr Mile Vasić, dekan Elektrotehničkog fakulteta UNIBL prof. dr Branko Blanuša, direktor Privredne komore Republike Srpske dr Dragica Ristić, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske dr Predrag Damjanović i načelnik Odjeljenja za privredu Grada Banja Luka Radenko Komljenović. 

Međunarodna konferencija o primijenjenim naukama - ICAS 2018, iduće godine će se održati  u Banjoj Luci  pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije, Univerziteta u Banjoj Luci, Grada Banja Luka, Privredne komore, Pedagoškog zavoda, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Univerziteta u Temišvaru i Univerziteta WUHAN iz Kine.

Tokom svog boravka u Hunedoari,  prorektor Strain Posavljak se sastao i sa Krinelom Gafton direktorom Privredne komore Hunedoare kao i sa Danom Boboucanom, gradonačelnikom grada Hunedoara.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6570/________.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6570/rumunija_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6570/DSCN0141-1040x780.jpg