Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 23. sjednice Senata Univerziteta u Banjoj Luci

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 23. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, održanoj 29. marta 2018. godine razmatran je i podržan prijedlog izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2017/2018. godini.

Senat je razmatrao i dao podršku Odluci o izmjeni i dopuni Odluke odgovornih nastavnika i saradnika na Kombinovanom studiju II ciklusa ''Energetska efikasnost u zadrugarstvu'', u tekućoj školskoj godini.

Takođe, podršku je dobio i Prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci za izmjenu i dopunu Elaborata o opravdanosti osnivanja Centra za održivost i integrativni dizajn na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u okviru Klabs Erasmus plus projekta. U daljem radu, razmatran je i podržan Prijedlog  Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta  Univerziteta u Banjoj Luci o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja Specijalističkog centra „Dentalna klinika“ na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Članovi Senata razmatrali su i i podržali prijedloge odluka.

Tako je podršku Senata dobio prijedlog Odluke, Nastavno-naučnog vijeća Filološkog fakulteta o razrješenju dužnosti rukovodioca studijskog programa Njemačkog jezika i književnosti.

Podržan je i prijedlog Odluke o imenovanju rukovodica istog studijskog programa.

Vezano za odluke Nastavno – naučnog vijeća Filozofskof fakulteta, podržan je prijedlog Odluke o razrješenju dužnosti rukovodioca studijskog programa Istorija. Takođe, podržano je imenovanje novog rukovodioca na ovom programu.

Senat je dao podršku i za Odluku Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta političkih nauka o imenovanju rukovodioca na studijskom programu Socijalniog rada.

U nastavku 23. sjednice donesena je odluka i o izboru u nastavnička i saradnička zvanja, na sljedećim organizacionim jedinicima:  Akademija umjetnosti, Arhitektonsko – građevinskom fakultetu, Eleketrotehničkom, Mašinskom, Prirodno – matematičkom fakultetu. Konkrus o izboru u zvanja podržan je i za kandidate Fakulteta političkih nauka i Fakulteteta fizičkog vasiptanja i sporta, ali i za kandidate Filozofskog i Filološkog fakulteta.

Senat je dao i sagčlasnosti na Izvještaje komisija o ocjeni podobnosti tema i kandidata za izradu doktorskih disertacija.

Riječ je o kandidatu sa Pravnog fakulteta, mr Dragani Paunović sa temom ''Pravna zabluda'' i kandidatu Filozofskog fakulteta mr Željku Šariću  sa temom pod nazivom''Ljubav u filozofiji čovjeka''.

Najviše tijelo Univerziteta je u svom radu podržalo i odluke nastavno – naučnih vijeća organizacionih jedinica UNIBL. Riječ je o odlukama kojim se udžbenici univerzitetskih profesora objavljuju kao nastavna literatura.

Razmatrani su i podržani  prijedlozi o zaključuivanje sporazuma o saradnji, pa je tako podržan prijedlog Sporazum o saradnji Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Padovi (Italija), kao i prijedlog Sporazuma o saradnji UNIBL i Državnog univerziteta Nižnjeg Novograda ''Lobačevski'' iz Rusije.

Članovi Senata su dali podršku inicijativi Fakulteta političkih nauka za izmjenu Pravilnika o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova. Zeleno svjetlo Senata dobio je i Zaključak Filološkog fakulteta broj: 09/3.241-6/18 od 13. februara 2018. godine o upućivanju Inicijative za izmjenu Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, kao i Prijedlog Prirodno-matematičkog fakultetu za organizovanje stručnog usavršavanja za neverifikovane nastavnike osnovnih i srednjih škola iz Pedagoške grupe predmeta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7538/large_unibl_logo_novi__1_.png