Navigacija
Viber X logo

Više prakse za studente Ekonomskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženje ekonomista Republike Srpske "Svot" potpisali su 13. februara 2019. godine sporazum o saradnji koji bi trebalo da doprinese unapređenju naučno-istraživačkog rada i praktičnog znanja studenata i rješavanju probleme u ekonomiji, a posebno realnom sektoru.

Prof. dr Saša Petković, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta,  rekao je da su prepoznali Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT kao partnera. 

"Pokušavamo da damo odgovore na goruća pitanja u ekonomiji, ali i na društvene promjene koje se dešavaju u RS.

Udruženje ekonomista ima veliki broj ekonomista, mastera, magistara i doktora ekonomskih nauka koji su obrazovanje završili na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. Ovom saradnjom ćemo pomoći jedni drugima u naučno-istraživačkom radu i rješavanju praktičnih problema", istakao je prodekan Petković nakon potpisivanja Sporazuma u prostorijama Ekonomskog fakulteta. 

On je dodao da je Udruženje ekonomista osnovalo novi časopis u čijem kreiranju će učestvovati i profesori i asistenti sa Ekonomskog fakulteta, a omogućiće i studentima drugog i trećeg ciklusa studija da obavljuju naučna istraživanja. 

Petković je naglasio da je važan aspekt saradnje omogućavanje više praktične nastave za studente. 

"U posljednje dvije godine smo s ciljem jačanja vještina studenata, a ne samo teoretskog znanja, uveli obaveznu stručnu praksu za studente četvrte godine. Efekti su veoma dobri i u toku prakse je određeni broj kompanija prepoznao kvalitet naših studenata i zaposlio ih. Studenti studijskog programa ekonomija i poslovno upravljanje obavljaju obaveznu stručnu praksu u 44 privredna subjekta u Srpskoj", pojasnio je Petković. 

On je dodao da će sporazum omogućiti da u narednoj akademskoj godini na studijskim programima ekonomija i poslovno upravljanje i poslovna informatika stručna praksa bude obavljana i od treće godine, a plan je da od akademske 2020/2021 godine u novi i u postojeći studijski program bude uvedena obavezna praksa od druge godine. 

"Uvodimo princip dualnog obrazovanja jer nam je želja da diplomirani studenti Ekonomskog fakulteta uđu na tržište rada sa vještinama i kompetencijama i na taj način odgovorimo izazovima realnog sektora", rekao je prodekan Petković. 

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot“, rekao je da su i do sada sarađivali sa Ekonomskim fakultetom, a da su sada preciznije definisali zajedničke ciljeve i planove.

"Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti je časopis o saveremenoj ekonomiji. To je doprinos Udruženja ekonomista i Ekonomskog fakulteta razvoju ekonomske misli i rješavanju problema u privredi", istakao je Grabovac.

On je podsjetio da je Udruženje ekonomista prije nekoliko dana nagradilo najboljeg studenta Ekonomskog fakulteta u prošloj godini, koji je postao i 191. član Udruženja.

"Nadam se da ćemo doprinijeti da se znanje više vrednuje u našem društvu. Kvalitet studenata koji završavaju fakultete na javnim univerzitetima, a posebno Ekonomski fakultet, je na visokom nivou, ali nedostaje više prakse. Nadam se da će ubuduće biti sve više i praktičnog znanja", naglasio je Grabovac.

On je najavio da će četvrto izdanje "Jahorina ekonomskog foruma" biti održano 23. i 24. aprila, navodeći da profesori Ekonomskog fakulteta učestvuju u izradi programa foruma.

(AGENCIJE/UNIBL)
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8457/ekonomski_fakultet-foto-srna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8457/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B82.jpg