Navigacija
Viber X logo

Rektor Žigaljev posjetio UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), predvođena rektorom prof. dr Radoslavom Gajaninom, sastala se 14. maja 2019. godine sa prof. dr Borisom Žigaljevim, rektorom Nižnjenovgorodskog državnog lingvističkog univerziteta N.A. Dobroljubov (NGLU).

Rektor Gajanin je na sastanku u Kabineta rektora, istakao da Univerzitet u Banjoj Luci ima dobru saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz Rusije, ali i da tu saradnju treba i dalje razvijati.

On je naglasio da saradnju treba intenzivirati na polju razmjene studenata i nastavnog osoblja između visokoškolskih ustanova.

S druge strane, rektor Žigaljev je tokom sastanka iznio prijedlog i da se osnuju zajednički studijski programi, a na kojima bi svršeni diplomci dobili dvije diplome. Kako je naveo, bile bi to diplome Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta Dobroljubov.

Rektori su saglasni da ovaj proces treba i zakonski uskladiti. Po riječma rektora Gajanina, UNIBL će predložiti da u novom zakonu o visokom obrazovanju, a koji bi trebao biti donesen do kraja godine, upravo bude regulisano izdavanje dvojnih diploma.

Prof. dr Petar Penda i prof. dr Zdravko Zlokapa, dekani Filološkog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, naveli su da postoji dobra saradnja sa fakultetima i univerzitetima iz Rusije, kada je riječ o razmjeni studenata, ali da je u narednom periodu potrebno raditi i na razmjeni akademskog osoblja.

Inače, nakon sastanka dvije delegacije dekan Zlokapa i rektor Žigaljev, potpisali su dodatni Sporazum, čiji je cilj ravoj saradnje između NGLU i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Osnovni pravci saradnje između njih odnosiće se na razmjenu studenata, ali i razmjenu predavača, kao i sprovođenje fundamentalnih, istraživačkih, metodičkih i primjenjenih naučnih istraživanja u socijalno-kulturnoj sferi i oblasti politikologije. Ovaj sporazum planira i druge oblike saradnje.

Sastanku i potpisivanju su prisustvovali i prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta i doc. dr Aleksandar Vranješ, prodekan za naučno-istraživački rad Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi6.jpg