Navigacija
Viber X logo

Aktivnosti Akademije umjetnosti povodom Svjetskog dana muzike

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Kao i prethodnih osam godina, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, 21. juna 2019. godine obilježava Svjetski dan muzike. 

Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Napominjemo da je Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2010. godine zvanično ''upisala'' grad Banja Luku u jedan od 400 gradova u svijetu koji obilježavaju ovaj dan. 

Tokom cijelog dana, planirano je  da  se kroz veliki broj javnih nastupa profesora i studenta Akademije umjetnosti, te brojnih drugih učesnika, na više različitih lokacija u Banjoj Luci i u različitim terminima, učini da se muzika ponovo čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obično ne mogu da je čuju.

U realizaciji programa učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, predstavnici Konfucijevog instituta, Policijski orkestar MUP-a RS, učenici i profesori muzičke škole ''Vlado Milošević'' iz Banja Luke, Luke, kvintet ''BL brass'' mješoviti hor ''Kastratonika'', Gradski tamburaški orkestar i plesni studio ''POINT''.

Treba naglasati i to da Gradski tamburaški orkestra ove godine nastupa zajedno sa likovnim stvaraocima kroz projekat ''Slikarstvo i muzika na trgovima Banja Luke''. Inače, projektom je predviđeno i prisutvo slikara, koji na licu mjesta, u ambijentu gradskog trga, uz zvuke muzike stvaraju nova umjetnička djela.  Pored toga, oni izlažu i svoja djela koja su nastala u ranijem periodu, čime gradski trg dobija privid slikarskog trga.

Nastupi su planirani na više lokacija u Banjoj Luci: u ulici Veselina Masleše (Gospodskoj ulici), atrijumu zgrade Gradske uprave, Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, zgradi Vlade Republike Srpske, prostorijama humanitarnog udruženja ''Duga'', vrtićima ''Nataša'' i  ''Kockica'', aleji u Kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, prostorijama Akademije umjetnosti, itd.

Projekat je  ove godine i zvanično podržan od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, vinarije ''Jungić'' i Banjalučke pivare koji su ove godine i sponzori navedene manifestacije. Bitno je naglasiti da je i ove godine Svjetski dan muzike podržan od strane Francuskog kulturnog centra.

Svi planirani muzički programi su besplatni, te se realizuju sa željom da se kvalitetna muzika promoviše i približi građanima.

Program je dostupan ovdje

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9050/plakat-21.jpg