Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija o engleskom jeziku i književnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dvodnevna međunarodna konferencija o engleskom jeziku i književnosti (Conference on English Language and Literary Studies), održana 9. i 10. septembra 2019. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, okupila je oko 40 učesnika.

Inače, na konferenciji održanoj po četvrti put u organizaciji Studijskog programa  engleskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta, učešće su uzeli stručnjaci iz anglističke lingvistike, angloameričke i kanadske književnosti, metodike, kulturoloških studija i translatologije kroz leće interdisciplinarnosti i cjelishodnog obuhvata anglističkih nauka. 

Svakako treba naglasiti da su se i ove godine konferenciji prisustvovala tri čuvena stručnjaka, koji su svojim prisustvom uveličali događaj, ali i doprinijeli ugledu Filološkog fakulteta i Univerziteta u Banjoj Luci. Riječ j eo književnim teoretičarima Saši Bruu iz Luvena i Franku Moretiju iz Lozane i lingvisti Predragu Novakovu iz Novog Sada. Bila je ovo jedinstvena prilika da učesnici konferencije prisustvuju plenarnim predavanjima prestižnih teoretičara engleskog jezika i književnosti, a svakao treba izdvojiti predavanja koja su održali profesori Bru, Moreti i Novakov. 

Učesnicima konferencije obratili su dekan Filiološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Petar Penda, i prodekan za međunarodnu saradnju prof. dr Željka Babić, a skup je otvorio  doc. dr Emir Muhić, šef SP engleskog jezika i književnosti, prof. dr Tatjana Bijelić najavila je prvo plenarno predavanje. Kako su poručili organizatori, ovo je bila prilika da se učvrsti temelji izučćavanju engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, prva međunarodna konferencija o engleskom jeziku i književnosti održana je u junu 2013. godine, i od tada se održava svake dvije godine. Idejni tvorci konferencije su redovni profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci: dr Petar Penda, dr Željka Babić i dr Tatjana Bijelić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9299/IMG-4247.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9299/IMG-4251.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9299/IMG-4239.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9299/IMG-4234.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9299/IMG-4209.JPG