Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Univerziteta učestvovali na ,,Evropskoj noći istraživača’’

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici više organizacionih jedinica Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali su na ,,Evropskoj noći istraživača’’ održanoj 27. septembra 2019. godine.

Dio aktivnosti pod nazivom Science Talks, održan je 28. septembra 2019. godine.

,,Evropskoj noći istraživača’’ sa Univerziteta su prisustvovali predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Tehnološkog fakulteta i Konfucijevog instituta.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević svečano je otvorio manifestaciju u Domu omladine u Banjoj Luci i tom prilikom poželio učesnicima uspješnu manifestaciju i usvajanje novih znanja.

Inače, „Evropska noć istraživača” najveća je i najzabavnija manifestacija koja promoviše nauku i istraživački rad u Evropi. Ove godine održana je u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Konjicu, Brčkom i Trebinju. Manifestacija u Banjoj Luci je održana na nekoliko lokacija, i to u Domu omladine, Muzeju Republike Srpske, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, Dječijem pozorištu Republike Srpske, ,,Robokidsu’’, kao i u prostorijama Tehničke škole.

Ovo je događaj koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru.

Cilj „Evropske noć istraživača” od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju ,,Noći istraživača” podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača,

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9337/IMG_0341__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9337/IMG-c2e87258ab56198ec5b1f7017d9fbef5-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9337/IMG_0118__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9337/IMG_0131__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9337/IMG_0362__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9337/IMG_0503__1_.jpg