Navigacija
Viber X logo

Razgovarano o saradnji sa Tjenđinom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin 19. decembra 2019. godine razgovarao je sa visokom delegacijom kineskog grada Tjenđin, koju je predvodio član Stalnog komiteta Gradskog komiteta Komunističke partije i predsjedavajući Komiteta za međunarodnu saradnju grada Tjenđin Đi Guoćang.

Rektor Gajanin je gostima iz Kine predstavio planove za saradnju između Univerziteta i ovog grada, a najvažniji su otvaranje studijskog programa za kineski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i izgradnja centra za kineske studije.

Kako je naveo rektor, planirano je da se uskoro krene u izradu elaborata za licenciranje studijskog programa za kineski jezik. Po njegovim riječima, prvi studenti sinologije mogli bi da budu upisani već akademske 2021/22. godine. Rektor je naveo i  da će u ovoj aktivnosti od velike pomoći biti iskustvo kolega iz Tjenđina.

Po riječima rektora Univerziteta u Banjoj Luci, u planu je i izgradnja centra za kineske studije čije bi sjedište trebalo da bude u Univerzitetskom gradu. On je istakao i to da se od kolega sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta UNIBL, očekuje idejno rješenje za izgradnju ovog objekta, te de se u realizaciji očekuje i pomoć partnera iz Tjenđina.

Rektor je posebno naglasio i to da je o ovim aktivnostima nedavno razgovarano i u Kini, i to prilikom posjete Univerzitetu za tehnologiju i obrazovanje (TUTE) i Nacionalnoj kancelariji za promociju kineskog jezika i sjedištu Konfucijevih instituta (HANBAN). Kako je naveo, Univerzitet u realizaciji ovih projekata ima podršku vlasti Republike Srpske.

Inače, rektor je tokom ovog sastanka gostima iz Tjenđina istakao i to da je Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, najaktivniji Konfucijev institut u cijeloj Evropi.

Član stalnog Komiteta Gradskog komiteta Komunističke partije i predsjedavajući Komiteta za međunarodnu saradnju grada Tjenđin Đi Guoćang, iskazao je podršku za realizaciju ovih projekata, jer će se, kako kaže, na taj način još više produbiti saradnja.

On je naveo i to da je veoma važno da se radi na jačanju kulturne i obrazovne saradnje između Banje Luke i Tjenđina. Guoćang je naveo da je upravo Konfucijev institut UNIBL most te saradnje sa Kinom.

Pored gostiju iz Kine, ovom sastanku su prisustvovali i prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Strain Posavljak, prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić i direktor Konfucijevog instituta UNIBL Ljiljana Stević.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9619/sastanak-tjendjin-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9619/sastanak-tjendjin-01.jpg