Navigacija
Viber X logo

Delegacija Rudarskog univerziteta iz Sankt Peterburga posjetila UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Rudarskog univerziteta iz Sankt Peterburga posjetila je 18. februara 2020. godine Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL).

Delegaciju iz Rusije prvo je primio rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin. Tokom sastanka, rektor Gajanin je iskazao nadu da će ove dvije visokoškolske ustanove uskoro potpisati sporazum o saradnji. Kako je naveo, saradnja bi se realizovala na polju razmjene nastavnog osoblja, studenata, zajedničkog učešća na polju nauke, ljetnjih škola, te dodatnih usavršavanja naših nastavnika na ovom prestižnom ruskom univerzitetom. 

Rektor Gajanin je istakao da Univerzitet u Banjoj Luci, ima saradnju sa preko 20 obrazovnih i kulturnih institucija iz Ruske Federacije, te je iskazao nadu da će saradnja sa Rudarskim univerzitetom iz Sankt Peterburga biti jedna od plodonosnijih saradnji. 

Tokom sastanaka, konstatovano je i to da Fakultet političkih nauka, Fakultet bezbjednosnih nauka i Filološki fakultet na osnovu bilateralnih sporazuma ostvaruju dobru saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz Rusije. Kako je navedeno, uskoro na UNIBL dolaze dvije grupe studenata iz Rusije: 15 studenata dolazi na Prirodno-matematički fakultet, dok grupa od pet studenata treba da posjeti Filološki fakultet. 

Prorektor za upravljanje i korišćenje univerzitetskom imovinom Rudarskog univerziteta Anatolij Suslov  je naveo njihov univerzitet postoji od 1773. godine i da danas u svom sastavu ima osam fakulteta. Delegacija iz Rusije je navela da na ovom Univerzitetu studira 814 stranih studenata, a da su među njima i četiri studenta iz Republike Srpske koji su, po njihovim riječima, jedni od boljih studenata. Ovaj sastanak je bio prilika da se rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci, detaljno upozna sa potencijalnom saradnjom između UNIBL i Rudarskog univerziteta.

Sastanku rektora Gajanina i delegacije Rudarskog univerziteta prisustvovali su i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, te stručni saradnik za razmjenu osoblja i studenata Đorđe Kenjalo. Delegaciju Rudarskog univerziteta pored prorektora Suslova, činili su i šef katedre za industrijsku bezbjednost Rudakov Marat, šef međunarodnog odjela Ajrat Erzin, saradnik UNESCO međunarodnog centra za kompetencije u rudarskom inženjerstvu pri Rudarskom univerzitetu Marija Soldačenko i trener košarkaškog kluba Rudarskog univerziteta Zlatan Perišić. 

Sastanak sa dekanima fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Poslije sastanka sa rektorom Gajaninom, gosti iz Rusije su sastala sa dekanima sedam fakulteta u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci. Tokom ovog sastanka dekani su iznijeli prijedloge konkretne saradnje sa Rudarskim univerzitetom iz Sankt Peterburga.

Sastanku su prisustvovali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Goran Trbić, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Stanko Stanić, dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Darko Knežević, dekan Arhitetkonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prof. dr Brankica Milojević, dekan Filološkog fakulteta prof. dr Petar Penda, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srđan Dušanić i dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Branko Blanuša.  

Istog dana, delegacija iz Rusije je posjetila Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, a dan ranije su posjetili Rudarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci sa sjedištem u Prijedoru. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9797/IMG_20200218_105938.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9797/IMG_20200218_105631.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9797/IMG_20200218_105354.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9797/IMG_2713.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9797/20200217_112219.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9797/dekani.JPG