Navigacija
Viber X logo

Razgovarano o smještaju Austrijske biblioteke

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i direktor Austrijskog kulturnog centra Zabine Kentaler, 11. februara 2020. godine razgovarali su o smeštaju i radu Austrijske biblioteke koja je trenutno smještena na Filozofskom fakultetu UNIBL. 

Pošto je biblioteka smještena u prostoru koji je potreban za nesmetano funkcionisanje i rad Filozofskog fakulteta, rektor Gajanin je tokom sastanka održanog u kabinetu rektora, naveo da je u planu da se Austrijska biblioteka u dogledno vrijeme preseli u zgradu koja se gradi u krugu Univerzitetskog grada, a u kojoj je planirano da bude smješten Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i Šumarski fakultet. Sagovornici su saglasni da se ova biblioteka i prije iseli iz prostorija koje trenutno koristi ako se nađe odgovarajući prostor u koji bi mogla biti privremeno smještena.

Bila je ovo prilika da sagovornici razgovaraju i o aktivnostima na drugim poljima saradnje.

Dogovoreno je da se u budućnosti intenzivnije radi na razmjeni nastavnika, saradnika, studenta i administrativnog osoblja, kao i na aktivnostima vezanim za naučno-istraživački rad, te da Univerzitet u Banjoj Luci i austrijski univerziteti zajednički konkurišu za projekte finansirane od strane Evropske unije. 

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, dekan Filološkog fakulteta prof. dr Petar Penda i dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srđan Dušanić.

Inače, Austrijska biblioteka je zvanično otvorena 07. novembra 2008. godine i raspolaže sa preko 5000 knjiga iz austrijske književnosti i istorije, lingvistike, sociologije, političkih nauka, ekonomije i prava.  Fond biblioteke sadrži i nosače zvuka, ali i zbirku iz jedne privatne austrijske biblioteke s internacionalno-humanističkim fokusom. Zadatak ove biblioteke je i da organizuje kulturne događaje i druge aktivnosti. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9767/IMG_2674__1_.JPG