Navigacija
Viber X logo

Održan prvi okrugli sto za sinologe

Opšte

Prvi okrugli sto za sinologe iz Republike Srpske i Srbije, na kojem se govorilo o metodologiji nastave kineskog jezika u srednjim školama i na fakultetima, održan je 24. septembra 2020. godine, u učionici Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Predavanje o metodologiji nastave kineskog jezika, održala je dugogodišnji profesor kineskog jezika u Filološkoj gimnaziji u Beogradu Selena Pjević.

Kako je rečeno tokom predavanja Selene Pjević, učenici Filološke gimnazije u Beogradu imaju pet do šest časova iz kineskog jezika sedmično, a već u trećem razredu polažu nivo znanja HSK 5, što odgovara nivou B2 poznavanja jezika.

,,Prvi okrugli sto za sinologe u Banjoj Luci je osnova za mnoge zajedničke projekte profesora iz Beograda, Banje Luke i Istočnog Sarajeva. Na ovaj način, uspostavljena je bliža saradnja sinologa u Republici Srpskoj i Srbiji, a u planu je i zajednička platforma za predavanje kineskog jezika. Učesnici su istakli zadovoljstvo zbog održavanja prvog okruglog stola i važnost organizovanja ovakvih predavanja’’, kazali su u Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjoj Luci i istakli da je riječ o značajnom događaju za predavače Konfucijevog instituta i predavače na Katedri za kineski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Okruglom stolu prisustvovale su i: asistenti na Katedri za kineski i engleski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jelena Vujičić i Doroteja Klačar, inspektor-prosvjetni savjetnik Republičkog pedagoškog zavoda RS Kristina Mataruga, prevodilac za kineski jezik iz Istočnog Sarajeva Dajana Majmunović, direktori Konfucijevog instituta UNIBL Ljiljana Stević i Šen Li, te profesori kineskog jezika na Konfucijevom institutu UNIBL Anja Mudrenović i Sonja Milić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10421/okrugli-sto-sinolozi-ki-unibl.jpg