Navigacija
Viber X logo

Bolji uslovi za nastavu i rad na Univerzitetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će nakon završetka energetskog saniranja objekata, studenti, ali i nastavno osoblje na Univerzitetu u Banjoj Luci (UNIBL) imati daleko bolje uslove za nastavu i rad, istakavši da je za investiciju na Ekonomskom fakultetu izdvojeno gotovo 700.000 KM.

,,Sanirana je podstanica za grijanje, koje je bilo loše u cijelom kompleksu, i ono će biti daleko bolje nego što je bilo prethodnih godina’’, rekla je Srebrenka Golić nakon što je 30. oktobra 2020. godine sa ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske mr Srđanom Rajčevićem posjetila Ekonomski fakultet UNIBL, gdje se odvijaju radovi na energetskom saniranju.

Ona je podsjetila da su u prošloj godini završeni poslovi na energetskom saniranju na Fakultetu likovne umjetnosti u Istočnom Sarajevu i Fakultetu za poslovne studije u Trebinju, te da je saniran i Prirodno-matematički fakultet, koji je bio pod zaštitom države, te je dodala da je tu uloženo više od dva miliona KM.

Rajčević je podsjetio je da je Vlada u ovoj godini izdvojila za razvoj visokog obrazovanja više od 120 miliona KM.

„Izgleda da to nisu konačna ulaganja, ako uzmemo u obzir projekat energetske efikasnosti. Zahvaljujem gospođi Srebrenki Golić, koja rukovodi ovim projektom i koja je kroz ovaj projekat obezbijedila energetsku sanaciju zgrade Ekonomskog fakulteta’’, naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, u prvoj fazi će, osim Ekonomskog fakulteta UNIBL, biti saniran Tehnološki fakultet u Zvorniku, a u drugoj fazi planirana je sanacija Mašinskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

,,To su sve infrastrukturni projekti i njihovom realizacijom će visoko obrazovanje dobiti još snažniji zamah kroz obezbjeđenje boljih uslova za studente i akademsko osoblje’’, naveo je Rajčević.

On je istakao da je ovo još jedan dokaz da Vlada Republike Srpske čvrsto stoji na proklamovanom kursu ulaganja u sektor visokog obrazovanja.

,,Samo kroz ulaganja u visoko obrazovanje, u inovativna polja koja će donijeti ekonomsku korist Srpskoj možemo da računamo i na brzi izlazak iz ekonomske i zdravstvene krize i to je put kojim će Srpska ići u narednom godinama. Vlada Srpske će se potruditi da ovakvim izdvajanjima taj put učini bržim i boljim i da dođemo do onog nivoa razvoja visokog obrazovanja kakvo Srpskoj treba’’, naglasio je Rajčević.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milenko Krajišnik ocijenio je da je projekat energetske efikasnosti koji sprovodi Vlada veoma značajan za ovu visokoškolsku ustanovu, u kojoj će problemi koji su duže trajali biti riješeni.

On je naveo da se projekat sprovodi u više faza, te da će u prvoj biti uloženo oko 700.000 KM, a u drugoj oko 1,5 milion KM.

,,Grijanje će biti pušteno danas u punom kapacitetu, a očekujemo da će zamjena stolarije biti urađena do kraja godine”, rekao je Krajišnik i zahvalio Vladi Republike Srpske resornom ministarstvu što su ih uključili u ovaj projekat.

Ispred Univerziteta u Banjoj Luci, događaju je prisustvovao prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić.

(SRNA/UNIBL)
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5397.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5398.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5399.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5400.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5401.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5402.JPG