Navigacija
Viber X logo

Rektor razgovarao sa ambasadorom Francuske u BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin 28. januara 2021. godine razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Bosni i Hercegovini Kristin Tudik o saradnji u budućem periodu.

Tokom sastanka u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, dogovoreno je da se zajednički radi na promociji francuskog jezika među učenicima srednjih škola, ali i studentima. Dogovoreno je i da se po okončanju pandemije virusa korona, organizuje jedna ljetnja škola, a Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci bio bi domaćin studentima iz Francuske. Naglašeno je da se ove aktivnosti organizuju zajedno sa Ambasadom Francuske u Bosni i Hercegovini, a uz snažnu podršku Univerziteta u Banjoj Luci i rektorskog tima.

Takođe, dogovoreno je i da se ojača saradnja Univerziteta u Banjoj Luci sa francuskim univerzitetima, i to kroz zajedničko učešće na projektima, te kroz mobilnost nastavnika, saradnika i studenata.

Po riječima rektora Gajanina, Univerzitet u Banjoj Luci već ima dobru saradnju sa francuskim univerzitetima. Posebno je naglasio dobru saradnju sa Univerzitetom u Poatjeu, Univerzitetom u Lionu i drugim.

Ambasador Tudik je naglasila da postoji prostor za saradnju, posebno na polju poljoprivrednih nauka i informacionih tehnologija. Inače, prije sastanka sa rektorom Gajaninom, ambasador Tudik je na Fakultetu političkih nauka UNIBL održala predavanje na temu „Zašto Francuska?“.

Sastanku su u ime Univerziteta prisustvovali i prorektor za materijalne i ljudske resurse UNIBL  prof. dr Dalibor Kesić i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić. U delegaciji Francuske bili su i ataše za kulturu Žan Kristof Tibo,  ataše za saradnju Silven Rigole i ataše za francuski jezik Lusil Berto.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10813/Rektor_razgovarao_sa_ambasadorom_Francuske_u_BiH-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10813/Rektor_razgovarao_sa_ambasadorom_Francuske_u_BiH-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10813/Rektor_razgovarao_sa_ambasadorom_Francuske_u_BiH-03.jpg