Navigacija
Viber X logo

Razgovarano o projektu ,,NASA misija Mars 2020“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta ,,Džemal Bijedić“ iz Mostara, te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, posjetili su 26. marta 2021. godine Jezero, gdje su sa načelnikom te opštine Snežanom Ružičić, razgovarali o projektu ,,NASA misija Mars 2020“.

Tokom ovog sastanka razgovaralo se i o pripremi određenih projektnih prijedloga koje se planiraju uputiti Agenciji za svemirska istraživanja (NASA).

Agencije su javile da je Ružičićeva navela da su razgovarali o pismu koje planiraju da pošalju prema NASA, podsjetivši da ta agencija trenutno sprovodi  misiju - ispitivanje drevnog života na Marsu, na krateru Jezero koji je nazvan po ovoj maloj opštini.

,,Ovo je momenat koji svi treba da iskoristimo za interes naših studenata i stanovnika ovog područja, da se realizuju neki od projekata iz oblasti nauke i tehnologije i ekologije“, rekla je Ružičićeva i dodala da su univerziteti najveći resurs.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Rajko Gnjato, ističe da je na sastanku bilo riječi o tome kako univerziteti i naučna javnost mogu doprinijeti da ova opština krene naprijed.

,,Konstatovali da ova opština raspolaže vrijednim potencijalima, prije svega prirodnim resursima koji mogu biti osnov za međuuniverzitetsku saradnju, a sve sa ciljem da se unaprijedi ovaj prostor i pokrene razvoj“, naglasio je profesor Gnjato. 

Savjetnik ministra za naučno-tehnološki razvoj Nikola Dragović, istakao je da su predstavnici akademske zajednice i resornog ministarstva došli u Jezero da iskažu podršku inicijativi koju je pokrenula ova opština, između ostalog, da se na njenom području izgradi jedan edukativno-informativni centar koji bi služio ne samo stanovnicima, nego bi pomogao svim univerzitetima u BiH da prošire svoja praktična znanja u okviru studentske prakse.

,,Želimo da učestvujemo u tom projektu sa svim svojim resursima, kako ljudskim tako i materijalnim i da iskažemo spremnost za jednu ovakvu inicijativu i da je podržimo“, istakao je Dragović. 

Sastanku su prisustvovali i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, te rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara prof. dr Elvir Zlomušica.

Izvor fotografija: SRNA
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10983/posjeta_opstini_jezero__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10983/posjeta_opstini_jezero__2_.jpg