Navigacija
Viber X logo

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci boravila u Rusiji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) u sastavu prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj, i prof. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, od 15. do 22. juna 2021. godine boravila je u radnoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Tom prilikom prorektor Latinović i dekan Ćeranić posjetili su Tambovski državni univerzitet „G. R. Deržavin”, Tambovsku duhovnu seminariju i Moskovski državni oblasni univerzitet.

Tokom posjete Tambovskom državnom univerzitetu, razgovarali su sa prof. dr Elenom Aleksandrovnom Jurinom, prorektorom za naučni rad ovog univerziteta i njenim saradnicima. Sastali su se i sa prof. dr Verom Anatoljevnom Šunjajevom, dekanom Fakulteta za pravo i nacionalnu bezbjednost, doc. dr Irinom Jurjevnom Bezukladovom, direktorom Odsjeka za međunarodnu saradnju, prof. dr Sergejom Sergejevičem Hudakovim, dekanom Fakulteta za filologiju i novinarstvo i prof. dr Vladimirom Viktorovičem Romanovim, dekanom Fakulteta za istoriju, svjetsku politiku i sociologiju.

Razgovarano je o mogućnostima učešća u zajedničkim naučnim projektima, naučnim konferencijama i izdavačkoj djelatnosti, razmjeni naučno-nastavnog osoblja i studenata, ljetnim školama, kao i o zajedničkim studijskim programima. Tambovski državni univerzitet „G. R. Deržavin” osnovan je 1917. godine i ima oko 13.000 studenata, od kojih su oko 3.000 stranci.

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci posjetila je i Tambovsku duhovnu seminariju, inače jedan od nekoliko desetina bogoslovskih fakulteta u Ruskoj Federaciji, gdje su razgovarali sa prof. dr Elenom Valerejevnom Grudišinom, prorektorom za naučni rad, koja ih je upoznala sa uslovima studiranja, a posebno sa rijetkim i dragocjenim knjigama u biblioteci Seminarije.

Na kraju posjete Ruskoj Federaciji, profesori Latinović i Ćeranić razgovarali su sa prof. dr Oksanom Aleksandrovnom Šestakovom, prorektorom za obrazovanje Moskovskog državnog oblasnog univerziteta, kao i prof. dr Elenom Mihailovnom Priorovom. Osim ranije dogovorenog zajedničkog master/magistarskog studija, razgovarano je i o mogućnostima proširenja saradnje, s posebnim naglaskom na učešće u zajedničkim naučnim projektima. MGOU osnovan je 1931. godine i ima preko 10.000 studenata, od kojih je oko 250 stranaca.

Na oba državna univerziteta u Tambovu i Moskvi, delegacija UNIBL posjetila je i univerzitetske hramove Ruske pravoslavne crkve.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11259/02__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/04__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/07__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/05__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/03__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/06__1_.jpg