Navigacija
Viber X logo

Rektor razgovarao sa ambasadorom Italije u BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i ambasador Italije u Bosni u Hercegovini Marko di Ruca, razgovarali su 14. oktobra 2021. godine o dosadašnjoj saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i italijanskih visokoškolskih ustanova. 

Tokom sastanka u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, rektor Gajanin je italijanskog diplomatu informisao o saradnji koja je ostvarena između našeg Univerziteta i italijanskih univerziteta.

„Univerzitet u Banjoj Luci je u proteklom periodu ostvario značajnu saradnju sa italijanskim univerzitetima, pa tako imamo uspješnu saradnju sa Univerzitetom u Maćerati, Univerzitetom Kore u Eni, Univerzitetom u Bariju, te Univerzitetom u Udinama, kao i Univerzitetom Sapienca u Rimu i nizom drugih prestižnih visokoškolskih ustanova iz Italije“, istakao je rektor Gajanin.  

Po njegovim riječima, postoji značajna saradnja i na polju međunarodne razmjene studenata i osoblja kroz programe Erazmus+ saradnje. Kako je naveo, ta saradnja se odvija sa Univerzitetom u Bolonji, Ka Foskari univerzitetom i Univerzitetskim institutom za arhitekturu iz Venecije, Univerzitetom u Torinu i drugima. Po riječima rektora, postoji i aktivna saradnja na polju izgradnje kapaciteta, takođe kroz programe Erazmus+.

Italijanski ambasador je pohvalio Univerzitet i Filološki fakultet, posebno ističući dobru saradnju sa studijskim programom Italijanskog jezika i književnosti. 
Ambasador je istakao spremnost za jačanje svih oblika saradnje, a rukovodstvu Univerziteta u Banjoj Luci je uputio iskrene čestitke za ostvarenu saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz Italije. Kako je naveo, Univerzitet u Banjoj Luci je ostvario saradnju sa prestižnim italijanskim univerzitetima. 

Po njegovim riječima, u narednom periodu planirano je i otvaranje Italijanskog centra za kulturu, gdje bi značajan partner bio upravo studijski program Italijanskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Tokom sastanka razgovarano je i o popularizaciji italijanskog jezika i kulture na teritoriji Republike Srpske, te aktivnostima na uspostavljanju novih oblika saradnje. Inače, tokom  ove posjete, ambasador se sastao i sa grupom studenata iz Torina koji na Univerzitetu u Banjoj Luci borave u okviru  programa studentske razmjene. 

Sastanku rektora Gajanina i ambasadora di Ruce, prisustvovali su: prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta doc. dr Zorana Kovačević, rukovodilac studijskog programa Italijanski jezik i književnost doc. dr Marija Fornari, te profesori sa navedenog studijskog programa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11549/sastanak_sa_ambasdorom_italije_glavna_slika.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/11549/sastanak_sa_ambasdorom_italije_2.jpeg