Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija nagrađenih nastavnika i saradnika Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nastavnici i saradnici Univerziteta u Banjoj Luci, dobitnici novčanih nagrada na osnovu ostvarenih međunarodnih rezultata u naučnoistraživačkom i obrazovnom radu za 2020. godinu, predstavili su svoje naučne radove i projekte na konferenciji održanoj 15. novembra 2021. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka UNIBL.

U pozdravnom govoru, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, čestitao je nagrađenim nastavnicima i saradnicima.

Po riječima rektora, Univerzitet će i u narednim godinama nastaviti da stimuliše naučni rad nastavnika i saradnika.

Kako je istakao Gajanin, ova konferencija je odlična prilika da mlade kolege koje tek ulaze u akademsku zajednicu, dobiju informacije i savjete od starijih kolega.

Prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta prof. dr Goran Latinović, naglasio je da je novčani fond za nagrade uvećan za 243 odsto u odnosu na 2018. godinu kada su nagrade dodijeljene prvi put.

„Ove godine smo nagradili ukupno 77 nastavnika i saradnika Univerziteta­­­­­­­­­­­. To je pokazatelj da naši nastavnici i saradnici učestvuju u mnogim projektima, te objavljuju svoje naučne radove u sve prestižnijim časopisima“, kazao je Latinović.

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci dr Ivan Samelak, objavio je rad  pod nazivom ,,Geochromatographic migration of oil pollution from a heating plant to river sediments“ u njemačkom časopisu ,,Environmental Chemistry Letters“ čiji je impakt faktor 9.027 i zauzeo prvo mjesto u kategoriji nagrađenih nastavnika i saradnika Univerziteta koji su autori indeksiranog naučnog rada.

„Ova nagrada je kruna rada i ujedno motivacija za dalji naučni rad“, kazao je docent Samelak.

Vanredni profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu prof. dr Miroslav Malinović, učesnik je projekta iz programa Horizont 2020 pod nazivom ,,To strengthen the effectiveness and optimize the services of all partners in an innovative and open Euraxess network'' i jedan je od nagrađenih za učešće u međunarodnim naučno-istraživačkim projektima.

Po riječima profesora Malinovića, riječ je o projektu koji se bavi pospješivanjem i unapređenjem infrastrukture i okruženja rada naučnika, te mobilnosti u Evropi, ali i na svjetskom nivou.

„Projekat se realizuje kroz EURAXESS kancelariju pri Univerzitetu, koja promoviše ciljeve Evropske komisije među kojima su i stvaranje otvorenog i održivog radnog okruženja za naučnike i istraživače.  U projektu vrijednosti 3,4 miliona evra učestvuje 40 partnerskih institucija“', kazao je prof. Malinović.

Inače, Upravni odbor Univerziteta u Banjoj Luci na 3. Sjednici, održanoj 1. novembra 2021. godine, donio je odluke o novčanim nagradama nastavnicima i saradnicima Univerziteta za 2020. godinu. Nagrade su dodijeljene u tri kategorije, a ukupna vrijednost nagrada je 98.439,50 KM. Tako su nagrađena 58 nastavnika i saradnika koji su autori indeksiranog naučnog rada, i to sa ukupnim iznosom od 85.939,50 KM.  Nagrađeni su i nastavnici i saradnici koji su bili rukovodioci, koordinatori ili učesnici  međunarodnih naučno-istraživačkih projekta. U ovoj kategoriji dodijeljeno je 9.000 KM za 14 nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjoj Luci.  Pet nastavnika koji su koordinatori ili kontakt osobe u Erazmus+ projektima - Ključna akcija 2 - Izgradnja kapaciteta, nagrađeno je sa ukupno 3.500 KM.

Konferencija je organizovana je u okviru svečanosti povodom 46 godina rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11655/6422.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11655/6430.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11655/6446.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11655/6437.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11655/6438.jpg