Navigacija
Viber X logo

Saradnja UNIBL i kompanije HTEC Group

Opšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i izvršni direktor kompanije HTEC Group Banja Luka Bojan Šukalo, potpisali su 24. novembra 2021. godine Sporazum o saradnji, koji će studentima i nastavnicima naše visokoškolske ustanove pružiti brojne pogodnosti - kao što su programi prakse i stipendija, gostujuća predavanja, ali i zajedničko učešće u naučno-istraživačkim projektima.

Rektor Gajanin je naveo da će ovaj Sporazum studentima omogućiti više praktične nastave.

„Nastavnici i saradnici Univerziteta u Banjoj Luci imaće priliku da zajedno sa radnicima ove kompanije učestvuju u projektnim aktivnostima, te da zajedno formiraju projektne zadatke koji će doprinijeti razvoju nauke, ali i biti upotrebljivi na tržištu“, rekao je rektor.

Šukalo je ocijenio da studenti Univerziteta u Banjoj Luci imaju veliki potencijal u oblasti razvoja informacionih tehnologija, te da je cilj Sporazuma da im se omogući da taj potencijal pokažu i razvijaju.

Kako je naveo, cilj kompanije jeste da dobre naučnoistraživačke projekte koji su se pokazali kao uspješni a realizovani su na fakultetima u Srbiji, donesu i u BiH i Republiku Srpsku.

„Primjer uspješnog projekta je robotska ruka, koji smo radili sa Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu i Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Želimo da duh i entuzijazma tih značajnih projekata prenesemo i ovdje i uključimo naše studente u njihovu realizaciju“, rekao je Šukalo.

Inače, HTEC Group je globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoja digitalnih proizvoda, a klijenti su im svjetske firme sa Fortune 500 liste. Ova kompanija osnovana je u Beogradu. Sjedište joj je u San Francisku, a ima lokalna predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj, Holandiji i Švedskoj. Takođe, ima 12 tehnološko-razvojnih centara širom Jugoistočne Evrope. Pored razvojnog centra koji u Banjoj Luci uspješno radi već dvije godine, ove godine su otvoreni centre u Sarajevu, Tuzli i Bijeljini. U razvojnom centru HTEC Group u Banjoj Luci danas radi više od 80 inženjera, dizajnera i drugih stručnjaka koji kao dio svjetskih timova, rade na razvoju digitalnih proizvoda za vodeće svjetske kompanije.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma, održanoj u Rektoratu UNIBL, prisustvovali su i: dekan Elektrotehničkog fakultet UNIBL prof. dr Zoran Đurić, dekan Akademije umjetnosti prof. Dragana Purković Macan, ma, prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta prof. dr Zorana Tanasić, prodekan za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Radoslav Dekić, te prodekan za nastavu AGGF-a doc. dr Tanja Trkulja. Prisutan je bio i generalni sekretar UNIBL mr Đorđe Markez, te rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta mr Anđela Pepić, kao i Katarina Urošević iz kompanije HTEC Group.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11691/HTEC_Group_04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11691/HTEC_Group_01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11691/HTEC_Group_02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11691/HTEC_Group_03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11691/HTEC_Group_05.JPG