Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 75. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Senat Univerziteta u Banjoj Luci na 75. sjednici, održanoj 23. decembra 2021. godine donio je Odluku o matičnosti fakulteta/Akademije umjetnosti za naučne i umjetničke oblasti, polja i uže naučne oblasti i razvrstavanje predmeta po užim naučnim/umjetničkim oblastima i katedrama.

Tokom sjednice, održane u amfiteatru Fakulteta političkih nauka  razmotren je i usvojen Plan izbora u zvanje za period od 1. decembar 2022. do 30. septembra 2023. godine, a razmotren je i usvojen Izvještaj o realizaciji plana izdavačke djelatnosti Univerziteta za tekuću godinu. Najviše akademsko tijelo je usvojilo i Akcioni plan za rodnu ravnopravnost Univerziteta za period 2022-2026. godine, te je predstavljena prateća Analiza stanja rodne ravnopravnosti na Univerzitetu.

Senat je informisan i o otvorenom Erazmus+ pozivu za prijavu projekata i održanim info danima, a informisani su i o otvorenom pozivu za prijavu mreža u okviru CEEPUS programa. Bila je ovo prilika da se članovi Senata upoznaju i o nedavnom sastanku između rektorskih timova Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Beogradu, kao i o potpisanom Sporazumu i razumijevanju i saradnji između Rektorske konferencije/zbora BiH i Rektorske konferencije Hrvatske. Bilo je riječi i o problematici zajedničke organizacije studijskih programa i izdavanja dvojnih diploma u trenutnim pravnim okvirima. Razmotren je i podržan Nacrt pravilnika o kriterijumima za korišćenje vlastitih prihoda na Univerzitetu.

U radu 75. sjednice donesena je i Odluka o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja, te odluke o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na: Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Fakultetu bezbjednosnih nauka, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom fakultetu, Filološkom fakultetu i Šumarskom fakultetu. Donesena je Odluka o imenovanju Komisije za ocjenu podobnosti teme, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorske disertacije kandidata na Šumarskom fakultetu. Senat je donio i Odluku o usvajanju Izvještaja komisije za ocjenu podobnosti, teme kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorske disertacije kandidata na Medicinskom fakultetu.  Takođe, donesene su i odluke o davanju saglasnosti na izvještaje komisija o urađenim disertacijama kandidata Medicinskog fakulteta i Šumarskog fakulteta.

Članovi Senata su informisani i o izboru redovnih i dopisnih članova u radnom sastavu Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske.

U okviru tekućih pitanja, bilo je riječi i o imenovanju kontakt osoba u procesu izrade jedinstvenog informacionog sistema. Članovi Senata su informisani o  dostavljenim izvještajima o samovrednovanju studijskih programa, te o pripremama za sprovođenje studentske ankete o kvalitetu nastave u zimskom semestru akademske 2021/2022. godine. Takođe, članovi Senata su informisani i o trenutnoj epidemijskoj situaciji na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11803/unibl_logo_novi.png