Navigacija
Viber X logo

Projekat energetske efikasnosti na Filozofskom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Za projekat energetske efikasnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, koji će obuhvatiti sanaciju fasade sa termoizolacijom, zamjenu dotrajale stolarije te izgradnju lifta koji će moći koristiti lica sa invaliditetom, biće izdvojeno oko 400.000 KM.

Rečeno je to 15. februara 2022. godine na sastanku rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i dekana Filozofskog fakulteta prof. dr Srđana Dušanića sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske mr Srđanom Rajčevićem.

Rektor Gajanin kaže da se na Univerzitetu mnogo investira od strane Vlade Republike Srpske. 
,,Gradimo zgradu u kojoj će biti smješten Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Šumarski fakultet. Počinje izgradnja pozorišne scene u IV paviljonu Studentskog centra ,,Nikola Teslaˮ, a nadam se da će u toku ove godine početi i izgradnja objekta budućeg edukativnog centra za predškolsko obrazovanje, koji će biti podorganizaciona jedinica Filozofskog fakultetaˮ, kazao je rektor i naveo da je ovo godina kapitalnih investicija na Univerzitetu u Banjoj Luci. 

Po riječima rektora, do sada je kroz projekat energetske efikasnosti utopljena zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta i Specijalističkog centra ,,Dentalne klinikeˮ. Rektor je naveo da u vremenu koje je ispred nas slijedi i utopljavanje zgrade u kojoj se nalaze Rektorat i Akademija umjetnosti.

Ministarka Srebrenka Golić naglašava da je riječ o jednom u nizu projekata energetske efikasnosti koje Vlada realizuje putem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

,,Prva faza projekta energetske efikasnosti u kojoj smo obnovili 33 objekta širom Republike Srpske završena je prije dvije godine. U drugoj fazi planiramo obnovu 40 objekataˮ, kazala je Golićeva i navela da je riječ o projektu finansiranom sredstvima iz kredita  Svjetske banke i bespovratnim sredstvima iz Zelenog klimatskog fonda. 

Kako je istakla, traže se i dodatna nepovratna sredstva kako bi se ta lista objekata za sanaciju proširila.

,,Utopljavanje ustanova ima veliki značaj jer podrazumijeva uštedu materijalnih troškova od 30 do 50 odsto, dok je ugradnja lifta potreba i neophodan je po svim zakonskim propisima za osobe sa invaliditetomˮ, rekla je ona.

Ministar Rajčević kaže da Filozofski fakultet čini stub visokog obrazovanja s obzirom na to da se na njemu školuju budući prosvjetni radnici. 

Rajčević je izrazio zadovoljstvo jer je svjedok kapitalne transformacije Filozofskog fakulteta.  Kako je naveo, Filozofski fakultet na pravi način percipira sadašnjost ali i budućnost Republike Srpske, odnosno njen razvoj. Kako je naveo ministar Rajčević, na ovom fakultetu do sada je diplomiralo oko 6.500 studenata.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srđan Dušanić kaže da je riječ o jednoj od najznačajnijih investicija na ovom fakultetu od njegovog osnivanja, te izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

,,Filozofski fakultet je po svojim aktivnostima i njihovoj raznovrsnosti sigurno jedan od najdinamičnijih fakulteta na Univerzitetu ali i šireˮ, rekao je i iskazao nadu da će radovi biti okončani do početka nove akademske godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11939/ee1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11939/ee2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11939/ee3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11939/ee4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11939/ee5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11939/ee6.jpg