Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 78. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Senat Univerziteta u Banjoj Luci na 78. sjednici, održanoj 24. marta 2022. godine, utvrdio je prijedlog visine školarine za upis studenata u prvu godinu prvog,  drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2022/2023. godini a koji se školuju u kategorijama samofinansirajući, vanredni i strani studenti.

Tokom sjednice održane u Rektoratu Univerziteta utvrđen je i prijedlog visine školarine u akademskoj 2022/2023. godini za redovne studente prvog i drugog ciklusa studija na studijskim programima Univerziteta u Banjoj Luci koji obnavljaju godinu a u kojoj su bili finansirani iz budžeta Republike Srpske.

Senat je pokrenuo i postupak donošenja novog Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta na našoj visokoškolskoj ustanovi, te je razmotren i podržan prijedlog Odluke Nastavno-naučnog vijeća Mašinskog fakulteta o izmjeni statuta ove članice Univerziteta. 

Najviše akademsko tijelo donijelo je Odluku o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja, te su donesene odluke o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na: Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Tehnološkom fakultetu i Filozofskom fakultetu. 

Senat je donio i Odluku o imenovanju Komisije za ocjenu podobnosti teme, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorske disertacije kandidata na Medicinskom fakultetu. Takođe, donesena je Odluka o usvajanju Izvještaja Komisije o ocjeni podobnosti teme, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorske disertacije kandidata na istom fakultetu. Donesena je odluka o davanju saglasnosti na Izvještaj komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji i imenovanju komisije za ocjenu i javnu odbranu disertacije kandidata na Poljoprivrednom fakultetu. 

Senat je dao podršku i za zaključivanje Ugovora o saradnji između Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Međunarodnog udruženja naučnih radnika – AIS sa sjedištem u Banjoj Luci.

Senat je donio i Zaključak u kojem se navodi da se sjednice umjetničkih / naučno-nastavnih / naučnog vijeća održavaju uživo. Istim zaključkom propisano je i odvijanje  nastavnog procesa isključivo prema modelu klasične nastave, sa predavanjima i vježbama uživo. Kako je navedeno, prilikom odbrane završnih radova na prvom i drugom ciklusu studija, te odbrane doktorskih disertacija, jedan član komisije može učestvovati u njenom radu putem onlajn platformi ili aplikacija, ali samo u opravdanim slučajevima. 

Senat je informisan i o nadolazećoj medijskoj promociji vezanoj za upis nove generacije studenata, te o organizaciji manifestacije ,,Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luciˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12078/unibl_logo_novi.png