Navigacija
Viber X logo

Potpisan protokol o praksi budućih predškolskih vaspitača i prosvjetnih radnika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i ministarka prosvjete i kulture dr Natalija Trivić potpisali su 5. jula 2022. godine Protokol o stručnoj praksi studenata, kojim je definisan način izvođenja stručne prakse studenata koji se obrazuju za poziv predškolskih vaspitača i prosvjetnih radnika.

,,Strateški cilj Univerziteta u Banjoj Luci jeste povećanje udjela praktične nastave na svim studijskim programima, a jedan od načina povećanja stručne prakse je i potpisivanje ovog protokola, koji definiše način izvođenja stručne prakse za buduće prosvjetne radnike. Takođe, imamo i potpisan niz protokola sa javnim i privatnim preduzećima kojima je omogućeno obavljanje stručne prakse našim studentimaˮ, kazao je rektor Gajanin i naveo da se udio praktične nastave na Univerzitetu u Banjoj Luci povećava iz godine u godinu.

,,Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ovim protokolom otvara vrata osnovih i srednjih škola za obavljanje stručne prakse, a usaglasili smo i sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka da studenti predškolskog vaspitanja obavljaju stručnu praksu u predškolskim ustanovamaˮ, kazala je Trivićeva i naglasila da je ovo samo jedna od aktivnosti kojima Ministarstvo pokušava da unaprijedi kvalitet obrazovanja budućeg nastavnog osoblja.

Inače, ovim protokolom, potpisanim u prostorijama Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, definisano je obavljanje stručne prakse studenata Univerziteta u Banjoj Luci u JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanjeˮ i ustanovama osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja koje imaju sjedište na području koje pokriva Grad Banja Luka.

Protokolom će tako biti obuhvaćeni studenti koji studiraju na članicama Univerziteta u Banjoj Luci na kojima se izučava pedagoška grupa predmeta, i to studenti: Akademije umjetnosti, Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, Filološkog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta. Pored obavljanja stručne prakse, protokol studentima daje mogućnosti da obave i stručna istraživanja čije će rezultate kasnije moći koristiti u izradi završnih radova na prvom ciklusu studija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12421/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12421/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0__2_.jpg