Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet obilježio jubilej

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodnom naučnom konferencijom ,,Perspektive šumarstva i povezanih sektora kao pokretača održivog razvoja u postkovid eriˮ, otvorenom 29. septembra 2022, obilježeno je 30 godina Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i 30 godina JPŠ ,,Šume Republike Srpskeˮ.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je Šumarski fakultet važna članica Univerziteta, koju odlikuje zapaženo prisustvo u međunarodnim projektima i publikacijama.

,,To je posljedica pažljivog izbora kadrova koji ulaze u akademsku zajednicu na ovom fakultetu i u tome će imati i u budućnosti podršku Univerziteta”, poručio je rektor Gajanin.

On je izrazio očekivanje da bi u martu iduće godine Šumarski fakultet, zajedno sa AGGF-om, mogao biti preseljen u novu zgradu u Univerzitetskom gradu.

Dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Marijana Kapović Solomun rekla je da je fokus konferencije saradnja nauke i prakse. Kazala je da je za ovu dvodnevnu konferenciju registrovano više od 100 učesnika, te da je odobreno 130 radova iz više od 12 zemalja Evrope i regiona.

Ona je navela da ovaj fakultet u međuvremenu unapređuje svakodnevnu saradnju sa JPŠ ,,Šume Republike Srpske”, jer šumarstvo kao nauka i struka mora uvijek da veže ključne institucije za dobrobit šuma i održivo gazdovanje šumama. 

Direktor JPŠ ,,Šume Republike Srpske” Slaven Gojković pohvalio je saradnju sa Šumarskim fakultetom, te iskazao nadu da će saradnja biti još bolja u narednom periodu. Saradnju sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci na ovom događaju pohvalio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić. On je, između ostalog, naveo da naš Šumarski fakultet i u daljem periodu može računati na podršku Ministarstva, te najavio saradnju na novim projektima.

Na svečanosti u banjalučkom hotelu ,,Bosnaˮ Šumarski fakultet je dodijelio i plakete institucijama koje su svojim radom pomogle razvoj ovog fakulteta, a među dobitnicima plakete je i Univerzitet u Banjoj Luci. Među prisutnima bili su i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Miroslav Malinović i prof. dr Strain Posavljak, te savjetnik ministra u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo prof. dr Željana Jovičić, te drugi gosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-02.jpg