Navigacija
Viber X logo

Završene edukacije o rodnoj ravnopravnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionicom prof. dr Danijele Majstorović o upotrebi rodno osjetljivog jezika, održanom 29. maja 2023. godine na Fakultetu političkih nauka, završen je ciklus edukacija i radionica posvećenih rodnoj ravnopravnosti, u organizaciji Savjetodavnog odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Banjoj Luci.

Radionica prof. Majstorović sa Filološkog fakulteta bila je usmjerena na prepoznavanje i razumijevanje rodno osjetljivog jezika, diskusiju o njegovoj primjeni u različitim kontekstima, a kroz primjere iz prakse.

Nastavno-naučno i administrativno osoblje, te studenti Univerziteta u Banjoj Luci imali su priliku da usvajaju nova i podijele postojeća znanja kroz radionice i edukacije koje su organizovane tokom mjeseca maja.

Edukaciju na temu rodne dimenzije u nastavnim sadržajima, uključujući prepoznavanje rodnih predrasuda i stereotipa, održala je 16. maja 2023. godine na Filozofskom fakultetu dr Nataša Vučenović Gnjato sa Filološkog fakulteta. Edukacija je bila usmjerena na razvijanje teorijskih znanja i praktičnih vještina neophodnih za kritičko tumačenje rodnih stereotipa u udžbenicima i nastavnim materijalima.

Radionica o rodno zasnovanom nasilju, uključujući seksualno uznemiravanje, održana je 18. maja 2023. godine na Fakultetu političkih nauka. Radionicu su održali doc. dr Dalibor Savić i Jovana Mlinarević, MA, sa Fakulteta političkih nauka, a nakon radionice prof. dr Dalibor Kesić, prorektor za ljudske i materijalne resurse, predstavio je Smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog nasilja na Univerzitetu u Banjoj Luci. Učesnici su imali priliku da na konkretnim primjerima identifikuju različite oblike rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Edukacija o uključivanju rodne perspektive u istraživanje održana je 25. maja 2023. godine na Filozofskom fakultetu. Cilj edukacije koju je održala prof. dr Milena Karapetrović sa Filozofskog fakulteta je da učesnici dobiju odgovore na pitanja: Zašto je značajno istraživati o rodnoj ravnopravnosti? Kako se nejednakost žena i muškaraca pokazuje na univerzitetima u regionu? Koja su osnovna znanja o rodnoj ravnopravnosti neophodna za prijavu projekata u okviru programa Horizont Evropa? Na koji način Univerzitet u Banjoj Luci institucionalno podržava unapređenje rodne dimenzije u naučnoistraživačkoj oblasti? Koja literatura i izvori su korisni u daljem samostalnom istraživačkom radu?

Ove edukacije i radionice dio su realizacije Akcionog plana za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Banjoj Luci za period 2022–2026. godina, a organizovane su u okviru projekta „Odgovorno istraživanje i inovacije – rodna ravnopravnost'', finansiranog kroz grant Ministarstva civilnih poslova BiH.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13371/20230529_130205.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13371/20230516_130805.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13371/20230525_130136.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13371/20230529_141351.jpg